A. de Jong
A. de Jong Videos 19 sep 2018

90 jaar Steamboat Willie, de eerste Mickey Mouse-tekenfilm met geluid

Het is vandaag 19 september 2018 en dan gaat er bij jou natuurlijk direct een belletje rinkelen. Juist, Steamboat Willie werd precies 90 jaar geleden (op 19 september 1928) geïntroduceerd door Walt Disney. Dit is de eerste tekenfilm met geluid waarin Mickey Mouse te zien en te horen is.

Steamboat Willie van Walt Disney Animation Studios

Reden om die tekenfilm eens te kijken en jezelf te verwonderen over wat ze in die tijd al konden. En wat voor bizarre humor en creativiteit de heer Walt Disney had. Steamboat Willie begint met een vrolijk fluitende Mickey Mouse, die een stoomboot bestuurt. Maar is het zijn stoomboot wel?

Walt Disney Animation Studios’ Steamboat Willie

The classic Mickey Mouse cartoon

Steamboat Willie was, in tegenstelling tot wat in het algemeen aangenomen wordt, niet de eerste kennismaking met Mickey Mouse, het karakter waarvan de werktitel Rickey Rodent schijnt te zijn geweest. Mickey Mouse figureerde namelijk eerder al eens samen met Minnie Mouse in twee andere tekenfilms, die ook in 1928 uitkamen. Deze cartoons heten Plane Crazy en The Gallopin’ Gaucho. Dit waren echter stomme tekenfilms, wat inhoudt dat er geen geluid te horen was.

Mickey Mouse street-art verstopt in Franse steden, want hij wordt 90

Hoe het de muis na zijn debuut verging, weten we allemaal. Er kwamen vervolgen op Steamboat Willie en uiteindelijk groeide het figuurtje uit tot het symbool van Disney en diens welbekende logo. Saillant detail: in 2023 vervallen de auteursrechten van Steamboat Willie volgens de huidige wetgeving.

Mickey Mouse 90 jaar (1928 – 2018)

Het kan niemand zijn ontgaan dat Mickey Mouse dit jaar zijn 90-jarige jubileum viert. Veel merken en bedrijven spelen hier op in. Bekijk bijvoorbeeld de speciale interieurcollectie van Primark en modecollectie van Vans.

Reageer op artikel:
90 jaar Steamboat Willie, de eerste Mickey Mouse-tekenfilm met geluid
Sluiten