A. de Jong
A. de Jong Videos 18 feb 2019

Video: hoe een eencellig ei uitgroeit tot salamander

Het leven op aarde is een wonder en van de exacte oorsprong weten we heel weinig. Een timelapse video van de Nederlandse fotograaf en filmer Jan van IJken brengt het ontstaan van leven (in dit geval van een salamander) op bizar mooie manier in beeld. Dit worden de beste 6 minuten van jouw dag.

Becoming: van één cel tot salamander

Het filmpje van Jan van IJken heet Becoming en werd al eens vertoond op wat filmfestivals. Maar vorige week ging de 6 minuten durende timelapse video ineens viral, nadat het filmpje werd gedeeld door Aeon Video. De video begint met een beeld van het ei van de salamander en laat vervolgens het wonderbaarlijke proces van celdeling zien. Jan van IJken koos voor een salamander, omdat het ei daarvan doorzichtig is en dus makkelijk te filmen is. Wat je in de video ziet, is niet met het blote oog te zien. Het zijn microscopische beelden.

Becoming

Watch a single cell become a complete organism in six pulsing minutes of timelapse. A film by Jan van IJken (www.janvanijken.com). More on this video: aeon.co/videos/watch-a-single-cell-become-a-complete-organism-in-six-pulsing-minutes-of-timelapse Watch more on Aeon: aeon.co/video Subscribe: vimeo.com/aeonvideo

Jan van IJken in De Wereld Draait Door

afgelopen vrijdag zat Jan van IJken bij De Wereld Draait Door, om tekst en uitleg te geven bij zijn filmpje. Dit maakt de video nog leuker om te kijken. De video duurt zes minuten, maar het proces dat je ziet duurt, afhankelijk van de temperatuur, twee à drie weken. “Je kan tegenwoordig met DNA-technieken bijna in de cel kijken, maar hoe dit precies werkt, hoe die cellen weten waar ze naartoe moeten, dat kunnen we gewoon niet begrijpen. Dat is voor mij het wonder”, aldus de filmmaker in De Wereld Draait Door. Bekijk het hele fragment hieronder terug.

Over wonderen gesproken: lees hier hoe de iguana’s na 200 jaar terugkeren op de Galapgos Eilanden.

Reageer op artikel:
Video: hoe een eencellig ei uitgroeit tot salamander
Sluiten