A. de Jong
A. de Jong Froot 8 jun 2018

Shortfilm: het leven van zwarte voetballers in Rusland

Dazed maakt echt retegoede minidocumentaires. Eerder zag je waarschijnlijk al de shortfilm over de punk scene in de Filipijnen die een tegengeluid durft te geven aan de gestoorde president Rodrigo Duterte. Black Patriots is minstens even interessant. Deze shortfilm gaat over zwarte voetballers in Rusland, waar men niet zo veel heeft met mensen met een afwijkende etniciteit of seksualiteit.

Black Patriots: het leven van zwarte voetballers in Rusland

Voetbalfans over de hele wereld kijken uit naar het WK voetbal in Rusland. Sommigen hebben gewoon zin aan de wedstrijden, anderen zien vooral de kunst in voetbalshirts en dan heb je nog de groep die met angst en beven uitkijkt naar eventuele rellen en racistische fans. De rellen zullen wel meevallen, daar zorgt het leger wel voor. Racistische uitingen zijn wat minder makkelijk tegen te gaan.

De Engelse verdediger Danny Rose heeft zijn familie daarom verzocht niet naar het WK 2018 te komen. Ook zijn er officiële briefings gedeeld met de teams hoe om te gaan mt racisme. Dat zegt wel wat.

Op het voetbalveld doet kleur er niet toe

In dat daglicht heeft Dazed de mini-documentaire Black Patriots gemaakt. Eén van de personen in Black Patriots is Mouhamed Kone, die vanuit Mali naar Rusland is gekomen om profvoetballer te worden. Twee keer was hij het slachtoffer van racistisch geweld. “Er zijn heel veel Russen met verschillende gedachten, maar op een voetbalveld spreek je allemaal dezelfde taal: voetbal. En dat maakt me blij.”

black patriots, zwarte voetballers, rusland

Black Patriots is een shortfilm over drie helden die niet bij de pakken gaan neerzitten, maar juist een vuist willen maken tegen racisme. Met voetbal als medicijn.

Reageer op artikel:
Shortfilm: het leven van zwarte voetballers in Rusland
Sluiten