Door de bosbranden in Spanje en Portugal kleurde de zon rood. En de foto’s zijn prachtig!

Ben je eind van de ochtend en begin van de middag buiten geweest, dan zal het je vast niet ontgaan zijn dat de zon een andere kleur had dan anders. Onze lichtbron bleek niet wit/geel te zijn, maar rood/oranje! Een prachtig gezicht, met een minder mooie reden: de bosbranden in Spanje en Portugal en Saharazand zorgden er voor dat de zon zo’n bijzondere kleur kreeg.

Een bijzonder gezicht

De rode zon wordt veroorzaakt door rook van de bosbranden in Portugal en Spanje en door Saharazand. “Het lijkt alsof er sluierbewolking hangt, maar er is vrijwel geen bewolking vandaag,” schrijft KNMI.

“We hebben te maken met een zuidelijke stroming door een lagedrukgebied ter hoogte van Ierland en een hogedrukgebied ter hoogte van Centraal-Europa. Daardoor komt zand uit de Sahara en rook van de bosbranden in Portugal en Spanje onze richting uit. Het zand en rook houden het blauwe licht van de zon tegen en laten het rode licht door.” Dit verschijnsel heeft – in tegenstelling tot andere en eerdere berichten – volgens KNMI geen relatie met orkaan Ophelia.

Een rode zon hebben we allemaal wel eens zien, voornamelijk bij zonsondergangen. Maar omdat het vandaag midden op de dag plaatsvond was het een extra bijzonder gezicht.

In de ban van de rode zon: de mooiste foto’s

Als er al een mooie zonsondergang plaatsvindt kun je er op rekenen dat al je social media-kanalen volstromen met de oranjerode plaatjes daar van. Maar… Ook deze mooie gewaarwording vraagt om mooie plaatjes. We zetten een aantal van de mooiste foto’s die op Twitter werden gedeeld op een rijtje:

Prachtig mooi gezicht toch?

Hoofdfoto gemaakt door: Linda van der Biesen

Ook geinig: Dit is hoe kippen reageren op een zonsverduistering

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken![/likebutton]

Reageer op artikel:
Door de bosbranden in Spanje en Portugal kleurde de zon rood. En de foto’s zijn prachtig!
Sluiten