Alex Ebbers
Alex Ebbers Article 2 dec 2014

Zo ziet Zwarte Piet er in Oostenrijk uit en hij is bepaald geen kindervriend

Waar bij ons in Nederland Sinterklaas wordt gezien als goedheiligman en samen met Zwarte Piet de vriend van ieder kind is, is dat in Oostenrijk wel een ander verhaal. Want ondanks dat Zwarte Piet bij ons de laatste paar jaar vanwege zijn uiterlijk aardig onder vuur ligt, is hij nog wel heel lief voor de kindjes. En dat is iets wat je over de Oostenrijkse knecht niet kunt zeggen.

Bron: Flickr

De Sint, die ze in Oostenrijk Nicolo noemen, is bijna niet te onderscheiden van de sint zoals wij hem hier kennen. Net zoals onze Sinterklaas heeft Nicolo een groot boek waarin hij de namen van kinderen opschrijft en hoe zij zich gedurende jaar hebben gedragen. Ook geeft hij alle kinderen cadeaus, precies zoals onze Sint. Alleen er is één groot verschil: de knecht van Nicolo is lang niet zo lief als Zwarte Piet. Want waar Zwarte Piet alleen dreigt de kinderen met de roe te slaan of ze mee te nemen in de zak naar Spanje, gaat Krampus, de knecht van Nicolo, een stuk verder. Ten eerste ziet Krampus er al ontzettend angstaanjagend uit.

Bron: Wikipedia

Met zijn grote hoorns, scheve ogen en enorme kop is hij de nachtmerrie van elk kind. Ten tweede straft Krampus de stoute kinderen door met stokken te dreigen. ‘Maar dat doet onze Piet toch ook?’ zou je misschien kunnen denken. Alleen Krampus gaat net even een stapje verder. Hij gaat bij de kinderen langs de deuren, waar hij met kettingen, stokken en zwepen tegenaan bonkt. Ook slaat hij met grote kettingen op straat en gaat hij achter vrouwen aan, die hij met een korte roe om hun kont tikt. Gelukkig zorgt Nicolo er op zijn beurt weer voor dat Krampus de kinderen en vrouwen niet echt iets aandoet, waardoor de kinderen uiteindelijk toch hun cadeaus krijgen en ze niks overkomt.

Bron: Flickr

Het hele idee achter de bizarre knecht van Nicolo is dat met de geluiden van de stangen tegen de deuren en de kettingen op straat, de kwade geesten die rond de midwinter aanwezig zijn uit het dorp verjaagd worden.

Wat vind jij van deze Oostenrijkse traditie? Doorvoeren naar Nederland, of lekker daar laten?

Reageer op artikel:
Zo ziet Zwarte Piet er in Oostenrijk uit en hij is bepaald geen kindervriend
Sluiten