Zo onscherp zien pasgeboren baby’s hun ouders

De meeste ouders (of ooms, tantes, opa’s en oma’s) staan er niet bij stil dat als je boven het wiegje van een pasgeboren baby hangt, de baby jou lang niet zo scherp kan zien als jij de baby zelf ziet. Al heb je vast wel eens gehoord dat het zicht van pasgeboren baby’s niet goed is, het blijft altijd maar een beetje gissen hoe scherp een baby nou werkelijk kan zien.

Echter kwamen we een interessant onderzoek tegen van The Institute of Psychology van de Universiteit van Oslo (Noorwegen) en de Universiteit van Uppsala (Zweden), waarbij eindelijk eens echt duidelijk wordt hoe goed (of slecht eigenlijk) een pasgeboren baby kan zien.

Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat de maximale afstand dat een pasgeboren baby emoties bij een persoon kan onderscheiden 30 centimeter is. Als je die afstand verdubbelt naar 60 centimeter, dan wordt het zicht waziger en kan de baby niet meer waarnemen of de persoon boos of blij kijkt. Is de afstand nóg groter, dan wordt het een wazige vlek, zoals je in de afbeelding hieronder ziet.

Zo zien pasgeboren baby’s ons van verschillende afstanden

De onderzoekers gebruikten videobeelden van gezichten die constant van gezichtsuitdrukking veranderden. Deze werden uiteraard eerst bij volwassenen getest, om zeker te weten dat de verschillende emoties herkend werden. Daarna lieten ze dezelfde videobeelden aan pasgeboren baby’s (van twee tot drie dagen oud) zien. De reacties hierop was een indicator of ze de beelden konden waarnemen of niet. Over het algemeen reageerden baby’s willekeurig op de beelden die op 30 centimeter afstand werden laten zien. Maar wanneer de afstand korter werd, reageerden de baby’s veel vaker op de beelden.

Volgens professor Svein Magnussen zijn pasgeboren baby’s al op de eerste dag van hun leven in staat om gezichtsuitdrukkingen van volwassenen te waarnemen en te imiteren. Dit betekent echter niet dat ze ook daadwerkelijk begrijpen wát deze gezichtsuitdrukkingen betekenen…

Hoe dan ook: Als je wil dat de baby jou ziet, leun dan altijd iets verder naar voren.

Lees ook: Alle mensen met blauwe ogen hebben één ding met elkaar gemeen…

Reageer op artikel:
Zo onscherp zien pasgeboren baby’s hun ouders
Sluiten