Jeremy Houweling
Jeremy Houweling Froot 4 jun 2017

Zo maak je je eigen vlindertuin

Het is eindelijk weer lekker weer en dat betekent dat we de vlinders weer mogen verwelkomen! Helaas gaat het niet heel goed met de vlinder en daardoor zien we ze ook steeds minder. Hoe kunnen wij de vlinders dan een handje helpen?

De oplossing is simpel: maak je tuin vlinderproof! Hoe doe je dat dan? Nou, aan de hand van deze tips.

1. Kies de juiste plek in de tuin

Voor je fanatiek aan de slag gaat met het poten van vlindervriendelijke planten, bedenk dan eerst goed waar je de vlindertuin wilt aanleggen. Voor vlinders is een plek in de zon ideaal. Zo kunnen ze wijduit met hun vleugels relaxen en opwarmen op plekjes waar de zon goed op schijnt.

2. Vlindertuinen zijn er in alle soorten en maten

De ene persoon heeft simpelweg meer ruimte in de tuin voor een lekker grote vlindertuin. Maar ook in een klein tuintje kan je prima een vlindertuintje aanleggen. Met een vlinderstruik en een aantal nectarplanten die bloeien van maart tot september kom je al een heel eind. Wanneer je meer ruimte en energie in de vlindertuin wilt steken, kan je een heel gevarieerde tuin aanleggen.

3. De juiste voeding voor de vlinders

Vlinders drinken niet allemaal van dezelfde soort bloemen. Sterker nog: er zijn vlinders die helemaal niets van nectar hoeven. Dat komt omdat zij als rups al genoeg hebben gegeten. Daar hoef je dus niet op te letten, zolang je voor de rest van de vlinders genoeg bloemen hebt.

Planten die perfect voor vlinders zijn, zijn de vlinderstruik, lavendel, hemelsleutel, herfstaster, koninginnenkruid, enkelbloemige Afrikaantjes en de buddleja. Dit is niet het enige wat de vlinders eten. Zo zijn dagpauwogen dol op rottend fruit. Anderen drinken weer vocht uit mest of dode dieren.

4. Ook rupsen kunnen in je tuin huisvesten

Geloof het of niet, maar sommige vlinders leggen hun eitjes op brandnetels. Dit is dan ook gelijk het voedsel van de rups. Daarom kun je dit keer maar beter niet de brandnetels verwijderen, maar laat ze staan. Ze kunnen ook best leuk staan in je tuin! (En… je kunt het drinken als thee!)

Wil je niet alleen brandnetels in je tuin? Rupsen doen het ook goed in grassoorten, kruiden of bladeren van bomen en struiken. Genoeg variatie dus!

5. Just to be sure: maak beschutte plekjes

Natuurlijk zorgen de planten in je tuin voor genoeg beschutte plekjes die zorgen voor de vlinder zijn veiligheid. Is dit niet het geval, dan kun je zelf een paar beschutte plekjes maken waar vlinders terecht kunnen om te zonnen.

6. Voldoende variatie voor een goede oriëntatie

Vlinders oriënteren zich op dezelfde manier als mensen. Als wij in een omgeving komen waar alles precies op elkaar lijkt, verdwalen we. Vlinders ook. Zorg daarom voor een afwisseling van struiken, bomen en planten. Daar voelen ze zich prettiger bij.

Voor nu: aan de slag!

Het hoeft niet veel geld te kosten, maar wel veel enthousiasme, want een vlindertuin is enorm gaaf!

Bekijk ook: Trends in de fotografie: Het insect onder de loep

Reageer op artikel:
Zo maak je je eigen vlindertuin
Sluiten