Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 8 aug 2017

Deze zelfrijdende auto uit Virginia is toch niet helemaal wat het lijkt…

Het afgelopen weekend schreven techblogs – waaronder Business Insider – iets geinigs: er was een zelfrijdend busje gespot in Arlington, in de Amerikaanse staat Virginia.

Waar de zelfrijdende auto’s van Googles zusterbedrijf Waymo, Uber en anderen gebruik maken van Lidar – een technologie die afstanden kan meten – had dit busje dus geen (soortgelijk) systeem die dat deed. Hm. Er zat wel een soort plugin op het dashboard. Hmmm. Raar!

Wat…?

Maar nog vreemder was dat de auto volledig onbemand was. Er zat ook niemand op de passagiersstoel. He? Een menselijke toezichthouder is wel zo wenselijk, zeker bij een testrit. Je weet immers nooit wat er gebeurt…

Wat betreft de timing: Virginia had een week geleden toestemming gegeven om testritten te maken met zelfrijdende auto’s. Ook Virginia Polytechnic Institute and State University – de Tech Universiteit – is in de omgeving druk bezig met het testen van geautomatiseerde auto’s en drones.

Oké, oké. Dat zou dus allemaal kunnen. Maar, één vraag bleef onbeantwoord: wie zat er achter dit sterke staaltje technologie?! Hoe hadden ze de problemen die concurrenten ervaren kunnen oplossen!? Wat gebeurde er?!

Hoe zit dit?!

Goed, je hebt dus de titel van dit bericht gelezen dus je weet dat het niet helemaal klopt… Er zat namelijk een meneer – ingepakt als autostoel – achter het stuur. Ooooo.

Adam Tuss, verslaggever van NBC Washington, spoorde het busje op, achtervolgende het en wist zo naast het voertuig te eindigen. Hij wilde wat foto’s van het interieur maken, maar wat hij aantrof vond hij veel vreemder:

Wat een lol

Een meneer die zich dus heeft verkleed als autostoel heeft de gemoederen goed bezig weten te houden de afgelopen dagen. Wat zal hij een lol hebben gehad!

Op het moment dat de verslaggever van NBC Washington vragen wilde stellen besloot de chauffeur er weer vandoor te gaan, zonder een antwoord te geven. Eén vermoeden klopte trouwens wel: de bestuurder was afkomstig van de universiteit. Hoogstwaarschijnlijk deed hij een onderzoek naar de reacties van ‘normale’ bestuurders als zij de ‘zelfrijdende’ auto zagen. Ahaaaaa.

Wil je meer lezen over zelfrijdende auto’s? Check dan even de artikel van onze broertjes van Want. Trouwens, bestuur jij je bakblik wel gewoon zelf? Houd dan je telefoon even lekker in je tas en laat je hond gewoon even genieten van de muziek.

Reageer op artikel:
Deze zelfrijdende auto uit Virginia is toch niet helemaal wat het lijkt…
Sluiten