Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 7 mei 2017

Zeldzame foto’s van een jonge Frida Kahlo

Van de Mexicaanse surrealistische kunstschilderes Frida Kahlo heb je ongetwijfeld wel gehoord. De dame – die regelmatig zelfportretten maakte – werkt vooral met veel kleur en opmerkelijke elementen. Maar: wie was zij eigenlijk?

Tegenwoordig staat Kahlo bekend als een van de beste kunstenaressen in de moderne kunst. Ook persoonlijke thema’s kwamen terug in haar werken. Maar, hoe zit het eigenlijk met Kahlo zelf? Deze foto’s van een jonge Frida geven een bijzonder inkijkje in haar leven..

Frida Kahlo werd in 1907 geboren in de Mexicaanse wijk Coyoacán. Op zesjarige leeftijd werd ze getroffen door een verlamming in haar been. Twaalf jaar later raakte ze in een zwaar ongeluk betrokken terwijl ze in de bus zat. Maandenlang moest de Mexicaanse in bed blijven om rust te houden. Tijdens de bedrust besloot ze te gaan schilderen. Ze liet spiegels aan haar bed zetten zodat ze zelfportretten kon gaan maken.

Vier jaar na het ongeluk trad ze in het huwelijk met Diego Rivera. Ook dat verliep niet vlekkeloos: de ex-vrouw van Diego kwam het feestje verstoren. Zes jaar na het huwelijk vertelde Frida’s zus Christina dat ze een verhouding had gehad met Diego (ook dat nog). Frida verliet Diego, om hem vervolgens in 1940 te hertrouwen. Echter… In het huwelijkscontract stond vast dat Frida geen seks meer wilde met Diego.

In de periodes dat Diego en Frida samen waren, waren er een hoop buitenechtelijke affaires, waarbij Frida het bed deelde met mannen en vrouwen. Tot haar minnaars behoorden revolutionairen en fotografen.

In 1957 overleed Frida. Ze liet een afscheidsbriefje achter met een pittige tekst erin: “Ik hoop dat het einde vrolijk is en hoop nooit meer terug te keren.”

Een roerig leven van een redelijk mysterieuze en opvallende dame. Deze portretten maken het verhaal van Frida Kahlo meer compleet, en laten haar op een heel nieuwe manier zien.

Als je meer wilt lezen en zien over Frida dan raden we je een bezoekje aan op haar kleurrijke website.

Wist je trouwens dat Salma Hayek eens de rol van Frida Kahlo op zich nam?

Reageer op artikel:
Zeldzame foto’s van een jonge Frida Kahlo
Sluiten