A. de Jong
A. de Jong Froot 17 mei 2018

Hoor jij Yanny of Laurel? – De verklaring achter dit bizarre geluidsfragment

Je hebt het vast al gehoord op de werkvloer: hoor jij Yanny of Laurel? Het gaat om een geluidsfragment die de gemoederen nogal bezig houdt. Goed: hieronder kun je het fragment luisteren. Niet schrikken, het klinkt een beetje creepy.

Hoor jij Yanny of Laurel?

Als het goed is hoor je Yanny of Laurel en niet allebei. Het geluidsfragment werd geplaatst op Reddit en massaal gedeeld. Kamp Yanny gelooft niet dat je Laurel hoort en visa versa.

Het zit zo: zowel Yanny als Laurel zijn te horen. Per persoon verschilt het alleen wat je hersenen ervan maken. Je kent vast wel de psychologische plaatjes waar twee verschillende vormen in te zien zijn. Dat werkt ongeveer hetzelfde.

Audio illusie

De NOS (daar houden ze zich hier gelukkig ook mee bezig) interviewde Lars Riecke van de universiteit van Maastricht. De docent auditieve neurowetenschappen nam het audio-fragmentje onder de loep.

“Bij een illusie neem je iets waar wat er eigenlijk niet is, maar hier hoor je beide woorden. De één op een hoge frequentie en de ander op een lagere frequentie. Doordat de verhouding tussen de frequentie precies op een grens ligt, waarop veel mensen gehoorverlies krijgen, hoort ongeveer de helft Laurel en de andere helft Yanny”, zegt hij tegen de Nederlandse Omroep Stichting.

Het geluidsfragment Yanny or Laurel uitgelegd in een video

In deze video wordt het geluidsfragment ontleed.

Reageer op artikel:
Hoor jij Yanny of Laurel? – De verklaring achter dit bizarre geluidsfragment
Sluiten