Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 14 apr 2016

Wow! Heb je ooit zó veel smog boven een stad zien hangen?!

Dat vervuiling een stad flink kan beschadigen, had je vast al begrepen. Maar, niet alleen vervuiling aan de grond is daarbij een oorzaak: ook luchtvervuiling is een nare zaak.

Op geen enkele manier kun je je voorbereiden op de hoeveelheid smog die je zult vinden in Almaty, Kazachstan. Volgens de lokale milieu-activist Abay Yerekenov is de situatie “verschrikkelijk”, zo zegt hij tegen The New York Times.

Een foto als deze krijg je alleen wanneer er zich een warme luchtlaag bevindt tussen twee koudere luchtlagen, zoals in de onderstaande infographic wordt uitgelegd.

Maar, hoe smerig en ongezond de lucht nou precies is, is moeilijk vast te stellen volgens Mercer (een bedrijf dat zich wereldwijd bezighoudt met het milieu). In 2007 werd Almaty aangewezen als nummer 9 in de lijst van meest vervuilde steden ter wereld. Het is er sinds dat jaar niet beter op geworden, stelt Yerekenov.

Misschien is het een idee om een ‘Smog Free Tower‘ van Daan Roosegaarde in Almaty neer te zetten? Of ze moeten eens kijken op welke bijzondere manieren de Chinezen omgaan met smerige lucht.

Reageer op artikel:
Wow! Heb je ooit zó veel smog boven een stad zien hangen?!
Sluiten