Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 30 mei 2017

Wow: deze portretten zijn gemaakt met slechts één lijn op het papier

Robots zijn altijd een beetje… Apart. Ze kunnen namelijk – mits ze de juiste software en hardware hebben – alles doen wat wij ook kunnen. Niet alleen lipstick smeren en pakketjes wegbrengen staan op het cv van een robot, ook tekenen kun je vinden in de lijst met vaardigheden. Wel zo ontspannend voor de digitale kameraad!

Ook Sergej Stoppel was gefascineerd door robots, vooral de exemplaren die kunnen tekenen! Op Bored Panda schrijft hij: “Nadat ik had gezien hoe goed een robot kan tekenen, wilde ik zoiets zelf uitproberen.” Omdat hij geen échte robot kon betalen, kocht hij een simpele plotter en begon hij te programmeren. “Omdat de plotter in eerste instantie alleen de pen kon vasthouden en dus weinig variatie kende beloofde het niet veel goeds. Toch raakte Sergej verslingerd aan het apparaat en hij maakte er tekeningetjes mee. De mensen in zijn omgeving vonden dat wel tof en kwamen zelfs met verzoekjes!

Binnen een mum van tijd werd Sergej’s projectje een hit en dus zette hij een Etsy-shop op: “Omdat het allemaal begon met een simpele lijn heb ik de shop LinesLab genoemd.” Wat je daar dan zoal vindt? Dit:

Emma Stone

En dan te bedenken dat zo’n werkje dus met één simpele lijn is gezet! De lijn gaat – zoals je ziet – in een spiraalvorm over het papier. Met zwarte inkt in golvende lijnen komt er dan vanzelf een afbeelding tevoorschijn!

De bekende dansscène uit La La Land

Ryan Gosling

Een mooie panda

Charlie Chaplin

De grote golf van Kanagawa

Dit kunstwerk heeft Sergej overigens ook op groot formaat gemaakt met een Japans penseel. Omdat het penseel voorzichtig gebruikt moet worden moest de plotter langzamer te werk gaan. Het duurde uren voordat het grote exemplaar (30 bij 30 cm) af was.

De grote golf van Kanagawa, in close up

Ook dit portret van Audrey Hepburn is gemaakt met één lijn:

Super, toch?!

Wil je ook een kunstwerkje van Sergej Stoppel aan je muur? Dat kan. Hier kun je de tekeningen bestellen. Ga je liever een stapje verder dan een tekening? Dit zijn tatoeages die bestaan uit één lijn.

Reageer op artikel:
Wow: deze portretten zijn gemaakt met slechts één lijn op het papier
Sluiten