Froot 26 apr 2017 Sissy Westerhuis

Wow: deze dame kan zich iedere dag van haar leven herinneren

Vind jij het al bijzonder als je je nog kunt herinneren wat je vorige week hebt gedaan? Weet je nu al niet meer waar je je sleutels nou hebt gelaten? En… Hoe ging dat ene Harry Potter-boek ook alweer? Geen ingewikkelde vragen, maar toch moeten veel mensen even nadenken voor ze de antwoorden weten.

Dat is bij Rebecca Sharrock niet het geval. De 27-jarige uit Brisbane, Australië, kan zich namelijk nog iedere dag van haar leven herinneren.

Ze schrijft op OMNI bijvoorbeeld waarom ze als peutertje graag bij haar moeder sliep: “Toen ik zo’n 18 maanden oud was begon ik te dromen tijdens het slapen. Ik dacht dan echt dat ik ‘s nachts de deur uit ging dus ik wilde graag dat mijn moeder bij me was.”

De afwijking waar Rebecca mee leeft heet Highly Superior Autobiographical Memory (kortweg: HSAM). Het is een bijzondere eigenschap, die er voor zorgt dat mensen met geen mogelijkheid dingen kunnen vergeten. Naar schatting hebben zo’n 60 tot 80 mensen over de hele wereld deze afwijking.

Samen met Markie Pasternak, die ook HSAM heeft

Voor mensen zonder HSAM is het (haast) onvoorstelbaar, maar door de bijzondere eigenschap weet Rebecca bijvoorbeeld nog hoe het was om naar de auto getild te worden, terwijl ze pas 12 dagen oud was. Gek, he? “Mijn ouders droegen me naar de bestuurderskant van de auto – dat was mijn vaders idee – en zetten me daar neer voor een foto,” schrijft ze in de post op OMNI. “Ik was erg nieuwsgierig. Wat was bijvoorbeeld dat stuur? Ik wilde altijd dingen ontdekken.”

Mocht je dat al indrukwekkend vinden, bekijk dan eens de video hieronder. Rebecca herinnert zich namelijk ook hoelang huishoudelijke apparaten onder de garantie vallen én ze kan Harry Potter-boeken uit haar hoofd vertellen (spoel door tot 3:40 als je enkel dat wil zien):

Rebecca dacht in eerste instantie dat haar geheugen normaal was. Pas op 21-jarige leeftijd kwam ze erachter dat lang niet ieders geheugen zo werkt. Sterker nog: haar moeder weet niet eens haar eigen telefoonnummer uit haar hoofd. Dat zette de Australische aan het denken… ‘Wat als ik mijn bevindingen opschrijf?’ Daarom werkt ze nu aan een boek over HSAM. Mocht je alvast meer over HSAM willen lezen, kijk dan eens hier of hier.

Als je geen supergeheugen hebt kun je natuurlijk ook alles opschrijven. En dat is precies wat deze opa voor zijn kleindochter deed. Aww.

Reageer op artikel:
Wow: deze dame kan zich iedere dag van haar leven herinneren
Sluiten