Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Froot 8 nov 2017

Als je deze woorden vaak gebruikt ben je waarschijnlijk gestrest

Werken, sporten, afspreken met vrienden, koken, slapen en ga zo maar door. We hebben er een handje van om onze levens tot het randje toe vol te plannen. En dat kan nog wel eens voor stress zorgen. Maar hoe ontdek je of je écht gestrest bent? Nou, het antwoord zit verscholen in je taalgebruik.

Dat hebben wetenschappers ontdekt door 143 proefpersonen twee dagen lang op pad te sturen met een audio-recorder. Daarnaast werd het bloed van alle deelnemers getest op stress-genen om te zien of ze gestrest zijn. De uitslag is opmerkelijk, want er was een duidelijk verschil in taalgebruik tussen mensen die wel en geen last hebben van stress.

Echt ongelooflijk

Meest in het oog springend was het gebruik van de woorden ‘echt’ en ‘ongelooflijk.’ Gestreste mensen gebruikten deze woorden namelijk aanzienlijk vaker. Volgens de onderzoekers lijken problemen groter wanneer je gestrest bent en ben je daardoor geneigd om meer emotioneel beladen bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken. Ons taalgebruik zegt dus meer over onze gezondheid dan we dachten.

Wat ook opviel is dat minder gestreste proefpersonen minder over zichzelf en juist meer over anderen praten. Door stress zijn mensen geneigd om in hun eigen belevingswereld te blijven. Zo gebruikten ze bijvoorbeeld minder vaak de woorden ‘zij’ en ‘hen.’

Relax joh!

Ben je er na het lezen van dit onderzoek achter gekomen dat je echt ongelooflijk vaak de woorden ‘echt’ en ‘ongelooflijk’ gebruikt? Laat dan alles vallen en lees snel deze 50 do’s en dont’s om meer te ontspannen of neem gewoon een voorbeeld aan deze honden.

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken![/likebutton]

Reageer op artikel:
Als je deze woorden vaak gebruikt ben je waarschijnlijk gestrest
Sluiten