A. de Jong
A. de Jong Froot 22 mei 2018

Wolf vestigt zich vermoedelijk in Drenthe, opwinding in Nederland compleet

Er zou zich op dit moment een wolf proberen te vestigen in Nederland. Dat vermoedt Staatsbosbeheer. Al een aantal maanden is het dier gezien in natuurgebieden in Midden-Drenthe. Om alle twijfels weg te nemen heeft Staatsbosbeheer camera’s geplaatst in Drenthe, om vast te stellen of het om dezelfde wolf gaat.

‘Niet met z’n allen naar de Drenthe’

Het media-alarm staat zoals gewoonlijk op rood na het wolvennieuws, dierenliefhebbers en sensatiezoekers worden onrustig. Een precieze locatie in Drenthe wordt dan ook niet gegeven, om een toeloop van dierenspotters en eventuele media in de bossen te voorkomen.

De laatste jaren waren er vaker wolvensporen in Nederland, maar dan ging het om een wolf die aan het zwerven was. “Wat je bij andere waarnemingen ziet, is dat het dier een stuk loopt en dan op andere plekken wordt gezien”, zegt wolvendeskundige Aaldrik Pot in het NOS journaal. “Nu zijn er sporen gevonden die in en uit het bos gaan, op zandpaden bijvoorbeeld. Het lijkt erop dat deze wolf zich echt in Nederlands gaat vestigen.”

De wolf lijkt het niet op schapen te hebben gemunt

Voor je gemoedsrust: wolven zijn schuwe dieren niet snel op mensen afkomen. Het beest voedt zich voornamelijk met wilde hoefdieren, zoals reeën, maar kan het ook gemunt hebben op schapen en geiten. Zo werden er vorig jaar augustus in noordoost-Groningen nabij het gehucht Hongerige Wolf (what’s in the name) twee dode schapen gevonden. Na analyse bleken zij door wolvenbeten om het leven te zijn gekomen. En vorige week waren schapen in het Friese dorpje De Knipe aan de beurt.

De wolf in Drenthe lijkt het op basis van zijn eetpatroon echter alleen op wild voorzien te hebben. “Zwervende wolven pakken vaak schapen, maar deze doet dat niet en lijkt zich vooral op wilde prooien toe te leggen. Het lijkt erop dat hij zijn leefgebied leert kennen en inmiddels weet waar het wild zit, wat erop duidt dat hij wil blijven.” Hoe dan ook wordt boeren geadviseerd op hun hoede te blijven.

wolf, drenthe, nederland

De wolf in Nederland

In Nederland en België is de siersoort sinds het begin van de negentiende eeuw verdwenen. Maar sinds de jaren 90 van de vorige eeuw maakt het dier in Duitsland een opmars en de laatste jaren glipt er wel eens over de Nederlandse grens. Sindsdien is er bij alles wat met het roofdier te maken heeft behoorlijk wat opwinding in ons land.

In 2015 is er een Operationeel Draaiboek Wolf opgesteld, een document van 61 pagina’s waarin tot in detail wordt beschreven hoe er bij het spotten van de hondachtige gehandeld dient te worden en door wie. Dit heeft enkel betrekking op fase één: ‘Er bevindt zich (af en toe) een zwervende wolf in Nederland.’ De volgende fase, dat de hondachtige zich daadwerkelijk gaat vestigen binnen de landsgrenzen, lijkt nu aangebroken.

Jouw mening: moeten we blij zijn met de wolf in Nederland?

Reageer op artikel:
Wolf vestigt zich vermoedelijk in Drenthe, opwinding in Nederland compleet
Sluiten