Mark
Mark Froot 3 jan 2016

Whiskey voor dummies: Dit moet je weten

Tot de geboorte van ons culinaire zusje Culy aten we bij Froot steevast frikadellen, ijs en energiedrankjes. Hoe anders is dat nu, nu we dagelijks culinair worden opgevoed door één van de populairste kookwebsites van Nederland.

Vandaag leren ze ons alles over whiskey. Een paar feitjes die je moet weten als beginnende whiskeydrinker:

Whiskey vs. Whisky

We beginnen al bij de naam. Want hoe schrijf je whiskey eigenlijk? Met -e? Zonder -e? Het goede antwoord? Het kan allebei maar niet bij iedere soort whisk(e)y. Zo worden die uit Schotland, Japan en Canada whisky genoemd, en de soorten uit Ierland en Amerika whiskey. Amerikaanse merken moffelen de -e af en toe nog weg. Maar in basis is de landenindeling de stelregel.

De leeftijd van whiskey

Brallen dat je fles oud is, klinkt misschien leuk; het hoeft niet iets te zeggen over de kwaliteit. Belangrijker is de combi tussen leeftijd en plek van afkomst. Op koudere plekken kan whiskey namelijk langer rijpen. Op warme plekken versnelt het verouderingsproces. Net als bij de consument, geldt er voor whiskey zelf ook een minimumleeftijd. Zo moeten alle Ierse, Japanse, Canadese en Schotse whiskey’s minimaal drie jaar rijpen.

Single Malt vs. Blended

Single malt. Wat betekent dat? Nou, een single malt is gemaakt met de whiskey van slechts één distilleerderij uit Schotland, waar alleen gemoute gerst voor is gebruikt. Dit kan wel afkomstig zijn uit verschillende vaten, maar moet van dezelfde distilleerderij komen. En je raad het al; blended whiskey bestaat uit een mix van whiskeys, waar soms nog extra neutrale alcoholische dranken, kleur- en smaakstoffen aan worden toegevoegd. Dit laatste is echter in Schotland verboden en blended hoeft dan ook niets over de kwaliteit te zeggen. Er bestaat ook nog zoiets als blended malt whisky. Dat is een mix tussen twee of meer single malt’s, gedistilleerd op minimaal twee plekken.

Volg je het nog? Mooi. Dan ben je geschikt om de overige tips en feitjes te lezen op Culy. Klik hier om de volledige Whiskey voor Dummies te lezen.

Reageer op artikel:
Whiskey voor dummies: Dit moet je weten
Sluiten