A. de Jong
A. de Jong Froot 31 mei 2018

WhatsApp rolt handige (en tegelijk ook smerige) functie uit

De overname van WhatsApp door Facebook was op zijn zachtst gezegd controversieel. De techgigant beloofde echter dat de diensten (voorlopig) geheel gescheiden zouden blijven. Daar komen Zuckerberg en Co. echter steeds meer op terug. Al kan WhatsApp op zichzelf ook redelijk ‘creepy‘ features uitrollen.

WhatsApp rolt langverwachte functie uit

WhatsApp werkt al een tijdje aan een feature die het delen van foto’s een stuk sneller moet gaan maken. Maak kennis met ‘Predicted Upload’, een technologie die op vrijwel iOS als Android langzaam wordt uitgerold. Het idee is even simpel als effectief.

De chat-app gaat namelijk eerder bepalen welke foto’s jij met iemand wil delen, terwijl het scherm geopend wordt waar je foto’s uitkiest. Althans, de foto’s die jij aanvinkt worden meteen naar de server gestuurd. Normaliter selecteerde je foto’s, kreeg je een bewerkscherm, en werden ze pas verstuurd wanneer je op de zendknop drukte. Vervolgens moest je wachten tot het uploaden klaar was.

De ondergang van Netflix, Bitcoin en andere internetgiganten eind deze eeuw

Nu begint WhatsApp al een stap eerder met uploaden. De foto’s die je hebt aangevinkt worden meteen naar de servers gestuurd. Let wel: naar de servers van WhatsApp, niet naar degene met wie je chat. Pas na het bewerken en het drukken op de zendknop ontvangt je contact de foto’s.

Daarmee duurt het verzenden veel minder lang. Het uploaden vanaf jouw kant is immers al voltooid. Alleen jouw chatpartner hoeft de foto’s nog maar te downloaden. Creepy? Dat valt mee. Je wilde de foto’s immers toch versturen, en stel je cancelt het proces tijdens het bewerken, dan verwijdert WhatsApp de foto’s weer van zijn server.

Handig of smerig? Zeg het maar…

Stel je wil tijdens het bewerken bepaalde onderdelen van een foto bedekken of eruit knippen, dan heeft WhatsApp dus een kopie zonder die bedekking. Nog voor het bewerken worden de afbeeldingen immers alvast online opgeslagen. Stel je bedekt je hoofd met een emoji, dan heeft WhatsApp wel een foto met jouw hoofd erop. Die overigens vervolgens meteen weer wordt verwijderd, daar niet van.

Het is echter wel een goed voorbeeld van hoe de werking van technologie steeds meer ambigu wordt, zeker voor de doorsnee consument. We moeten er maar op vertrouwen dat techbedrijven voorzichtig en verantwoordelijk ermee omspringen. En tja, hun track record is daar in niet al te best.

Al met al is het echter goed nieuws. De kans dat je dagelijks foto’s op WhatsApp verstuurt, is zeer groot. Dit gaat dus een hoop gewacht schelen.

Reageer op artikel:
WhatsApp rolt handige (en tegelijk ook smerige) functie uit
Sluiten