Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 27 okt 2016

Wat zou jij doen als je een dagboek uit 1941 zou vinden?

Soms komen we onverwachts dingen uit het verleden tegen. Een kennis, een bekende plek of een voorwerp: het kan van alles zijn. Hoever je terugmoet in je geheugen is dan vaak even een hersenkraker. 10 jaar? 15 jaar? Misschien wel veel meer.

Ook op straat of ergens anders worden wel eens dingen gevonden waarvan het eigenlijk onbekend is hoe oud het is. Om er achter te komen hoe oud iets is, moet je vaak het voorwerp goed bestuderen. Maar, in het geval van een dagboek is het de vraag of je het eigenlijk wel moet doen.

Imgur-gebruiker Jordan Toner uit de Britse plaats High Wycombe heeft een vriend die tijdens zijn werk een dagboek tegenkwam. Het zag er oud uit en het heerschap was nieuwsgierig. Zou jij zoiets persoonlijks openmaken? En zou jij het zelf schoonmaken of laten zoals het is en wegbrengen naar een museum of archief?

Dit is de voorkant van het boekje, het is een beetje stoffig…

Er zat zelfs een potlood bij, alsof er gisteren nog in geschreven is

In het dagboek is een postzegel te vinden ter waarde van 7 pence – dat is omgerekend 0,08 euro

De binnenkant… Een dagboek uit 1941: Behoorlijk tof om te zien!

Er staat behoorlijk wat in geschreven, met vulpen. Onder meer wanneer de originele eigenaar jarig was.

Een ticket om ergens te kunnen komen zat er ook nog in…

Ook deelde de Imgur-gebruiker nog twee pagina’s met weekoverzichten:

Imgur

Behoorlijk persoonlijke informatie, zoals je kunt zien. Het is onwijs interessant om te lezen wat de mensen bezighield toentertijd. Eigenlijk iets wat je eerder in het museum zou kunnen zien liggen. Dat is ook wat sterk uit de reacties onder de fotoset naar voren kwam: afblijven en naar een museum brengen. Wat zou jij hebben gedaan?

Niet ieder dagboek is zo wonderlijk en tot de verbeelding sprekend als deze. Wat dacht je van het dagboek van een kat? Zo sip.

Reageer op artikel:
Wat zou jij doen als je een dagboek uit 1941 zou vinden?
Sluiten