Alex Ebbers
Alex Ebbers Article 15 jan 2015

Wat is het verschil tussen whisky en whiskey? Froot zocht het uit

Jack Daniels, Glenfiddich, Johnnie Walker; stuk voor stuk zijn het heerlijke whisky’s. Toch? Of zijn het whiskey’s? Veel mensen gebruiken te pas en te onpas het woord whisky of whiskey, maar wanneer is het nou eigenlijk met of zonder ‘e’? Froot vroeg zich dit af, dus gingen we op onderzoek uit. Want als whisk(e)yliefhebber moet je natuurlijk wel weten wat je drinkt.

De naam van de drank stamt af van het oud-Keltische woord usquebaugh. In het Schots-Keltisch is het uisge beatha en in het Iers-Keltisch is het uisce beatha. Dit betekent ongeveer zoiets als ‘levenswater’, het woord uisce betekent namelijk ‘water’ en beatha komt weer van het woord bethad, wat ‘van het leven’ betekent.

Bron: Wikipedia

Maar wat is het verschil tussen whisky en whiskey?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: het verschil tussen whisky en whiskey heeft te maken met het land van herkomst. Whisky wordt gebruikt voor Schotse en Canadese whisky en whiskey wordt gebruikt voor Ierse en Amerikaanse whisky. Nu zul je je misschien afvragen waarom het laatste woord van de vorige zin dan toch whisky is. Dat is omdat als we het over whisky in het algemeen hebben, zoals nu, je het als whisky schrijft. Dus zonder ‘e’.

De reden dat hier een verschil tussen zit, is omdat in de negentiende eeuw de Schotse whisky van erg slechte kwaliteit was. De Ieren wilden zich voor de export naar de Verenigde Staten onderscheiden, dus voegden ze de letter ‘e’ toe. Dit is zo gebleven, ondanks dat de Schotse whisky tegenwoordig van erg goede kwaliteit is. Een aantal distilleerderijen in de Verenigde Staten gebruiken wel de Schotse spelling, vanwege hun Schotse afkomst. Dit zijn Maker’s Mark en George Dickel. Tegenwoordig zitten er ook nog verschillen in de smaken tussen Schotse en Ierse whisky. Zo heeft de Ierse whiskey bijvoorbeeld niet zo’n rooksmaak als de Schotse, dit komt omdat de mout niet met turf wordt geëest en omdat de whisky drie keer wordt gedestilleerd. Nu vraag je je misschien af wat er eigenlijk in de vorige zin stond. Mout is ontkiemd en daarna gedroogd graan waarmee whisky wordt gemaakt, hiervoor wordt meestal gerst gebruikt. Eesten is het drogen van de mout op een hoge temperatuur. Hiervoor kan turf, gedroogd veen, worden gebruikt als brandstof.

Bron: Pixabay

Soorten whisky

Binnen de whisky bestaan er ook weer verschillende soorten whisky. Zo heb je bijvoorbeeld de malt whisky, single malt whisky en bourbon. Wat is dan het verschil tussen deze soorten whisky’s?

Malt whisky
Malt whisky is gestookt uit gemoute gerst en niet uit andere graansoorten. Mouten houdt in dat van een graansoort mout wordt gemaakt, zoals eerder ook al werd vermeld. Hiervoor wordt vaak gerst gebruikt. Binnen de malt whisky’s bestaan er ook weer verschillende soorten, zoals de single malt whisky. Deze whisky komt van één destilleerderij en wordt niet gemengd met andere whisky’s. Single malt whisky’s worden niet alleen in Schotland gemaakt; over de hele wereld maakt men deze whiskysoort, van Japan tot aan Nederland. Een andere soort malt whisky is blended malt. In tegenstelling tot de single malt, bestaat een blended malt whisky juist wel uit malt whisky’s uit verschillende destilleerderijen. De bekendste blended malt whisky’s zijn Johnnie Walker Green Label en Nikka Black Label.

Graanwhisky
Een graanwhisky kan gestookt zijn van één soort graan, of van een combinatie van verschillende graansoorten. Dit kan bijvoorbeeld tarwe, rogge, gerst of maïs zijn. Maar welke graansoorten gebruikt worden hangt erg af van het land van herkomst. Zo staat Noord-Amerika erom bekend dat er veel gebruik wordt gemaakt van rogge en maïs.

Blended whisky
Een blended whisky bestaat uit verschillende malt whisky’s en graanwhisky’s. De verhouding van deze gewone blended whisky is 80% graanwhisky en 20% malt whisky. Een luxe blended whisky bestaat uit 50% graanwhisky en 50% malt whisky.

Bourbon whiskey
De bourbon wordt in bepaalde staten van de Verenigde Staten gestookt. De naam mag alleen gebruikt worden voor Amerikaanse whiskeys die minstens twee jaar in geblakerde eikenhouten vaten gerijpt hebben en die ten minste 51% maïs bevatten. Het bekende whiskeymerk Jack Daniëls, is officieel ook een bourbon, maar omdat deze whiskey wordt gefilterd door een drie meter dikke laag houtskool van esdoorn, wordt dit een Tennessee whiskey genoemd, naar de staat waar de distilleerderij staat.

Er zijn dus heel wat verschillende soorten whisky’s, met elk weer verschillende manieren waarop ze gemaakt worden, wat zorgt voor hun unieke smaak. Onze whiskykennis weer wat opgeschroefd, en de belangrijkste vraag is beantwoord: het verschil tussen whisky en whiskey is simpelweg het land van herkomst!

Reageer op artikel:
Wat is het verschil tussen whisky en whiskey? Froot zocht het uit
Sluiten