Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 3 mrt 2017

Wanneer een cementfabriek wordt omgetoverd tot waanzinnig mooi droomhuis…

Dat je in vrijwel ieder huis cement terugvindt, hoeven we je vast niet te vertellen. Maar hoe vaak tref je dan een huis aan in een cementfabriek? Dat is wel even iets héél anders!

De Spaanse architect Ricardo Bofill ontdekte in 1973 een verlaten cementfabriek vlakbij Barcelona. Later werd pas duidelijker dat deze ontdekking het leven van de Spanjaard drastisch zou veranderen. La Fabrica – zoals het bouwwerk nu wordt genoemd – is het middelpunt geworden van zijn woon- en werkleven.

Ricardo Bofill met zijn team:

Dat Ricardo wel wist hoe hij de enorme ruimtes moest vullen is ook niet heel gek: hij is immers zelf architect van beroep. Maar hij heeft de oude fabriek zo fantastisch mooi weten te bewerken, dat ook wij er even stil van waren.

Het bouwwerk bestaat uit 30 silos, een rookstapel, een aantal machinemakers en grofweg vier kilometer aan ondergrondse tunnels. Klinkt als een paradijsje! Mits je het mooi kunt opknappen, en dát is gelukt:

Het pand stamt uit de tijd van de Industriële Revolutie in Catalonië, na de Tweede Wereldoorlog. En sinds de eerste steen gelegd is, hebben de bouwwerkzaamheden nooit stil gestaan: zeer regelmatig werd er iets extra’s aangebouwd, om de productie van cement goed te blijven volhouden. Hierdoor is het gebouw niet één geheel, maar heeft het veel verrassende elementen.

De meetingroom

Het zal je woonkamer maar zijn…

En zelfs het uitzicht is prachtig!

In totaal is het woonoppervlak 500 vierkante meter, maar als je de tuinen meerekent heb je wel 5000 vierkante meter aan grond. Wauw!

Wil jij ook wel groot wonen maar staat er geen cementfabriek in de buurt te koop? Wellicht is één van deze huizen dan wel voor jou weggelegd! 😉

Reageer op artikel:
Wanneer een cementfabriek wordt omgetoverd tot waanzinnig mooi droomhuis…
Sluiten