Aha! Dit is dus waarom je linkshandig of rechtshandig bent

Waarschijnlijk kreeg je te horen dat je zelf mocht kiezen in welke hand jij je vulpen houdt toen ze je op de basisschool leerden schrijven. Maar wat blijkt? Dat was niet het moment waarop je bepaalde of je linkshandig of rechtshandig zou worden.

Wetenschappers lijken eindelijk de code te hebben gekraakt: in een nieuw onderzoek komen namelijk verrassende resultaten naar voren, waaruit blijkt waarom je dus linkshandig of rechtshandig bent.

Waarom je linkshandig of rechtshandig bent

Het zou namelijk niet het brein zijn dat bepaalt in welke hand jij de pen neemt en daarmee de rest van je leven bepaalt, maar je ruggengraat. Hè? Een lange tijd dachten onderzoekers dat genactiviteit in je brein tijdens de zwangerschap bepaalt of je een leftie of een rightie wordt. Als er meer activiteit is in de linker hemisfeer ben je rechtshandig, en vice versa, maar dit is inmiddels achterhaald.

Tijdens het onderzoek van Ruhr University Bochum, waarbij zwangere vrouwen in de achtste tot twaalfde week van hun zwangerschap in de gaten werden gehouden, komt naar voren dat de asymmetrie in de wervelkolom al bestaat voordat dit met de hersenen verbonden is. Bovendien zouden juist omgevingsfactoren de baby in de baarmoeder beïnvloeden. Sterker nog, vanaf de dertiende week hebben de baby’s al een voorkeur voor links of rechts door aan hun linker- of rechterduim te zuigen.

Je bepaalt dus al of je links- of rechtshandig bent als je dertien weken oud bent. Mind is blown.

Ook leuk

Ben jij een leftie? Dan herken je deze tien dingen ongetwijfeld.

Reageer op artikel:
Aha! Dit is dus waarom je linkshandig of rechtshandig bent
Sluiten