Waarom het juist goed is in je neus te peuteren (en het op te eten!)

Als kind is je vast ook altijd geleerd dat je niet in je neus moet peuteren. Buiten dat het niet netjes is, is het ook nog eens erg vies.

En je pulkjes opeten? Dat is al helemaal ranzig!

Het is een vreemde gewoonte die veel kinderen, maar ook veel volwassenen nog altijd doen. Maar omdat het als vies wordt beschouwd (al die bacteriën enzo) leren we het elkaar en vooral jonge kinderen af.

Maar wacht eens even…

Uit recent onderzoek blijkt dat je kinderen (en ook volwassenen) eigenlijk beter niet kunt afleren uit je neus te eten. Sterker nog, het is juist goed voor je om in je neus te peuteren en het óók nog eens op te eten… De bacteriën die in je snot en neuspulken zitten zijn namelijk ergens goed voor.

Snot is goed voor je tanden en helpt gaatjes te voorkomen

Samen met je huid en je tranen is snot je grootste bescherming tegen ziektes. Ze vormen namelijk een fysieke barrière tegen ‘aanvallende’ bacteriën. En nu blijkt er uit een onderzoek, dat dit jaar werd gepubliceerd in het tijdschrift Applied and Environmental Microbiology, dat er belangrijke eiwitten (speekselmucinen) in je snot zitten, die onze tanden beschermen tegen (slechte) bacteriën. Namelijk de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het maken van gaatjes in je gebit welteverstaan…

In tegenstelling tot tandpasta en mondwater, die bacteriën doden, voorkomt snot juist dat die bacteriën überhaupt op je tanden blijven plakken en vervolgens zuur achterlaten wat voor gaatjes in je tanden zorgt.

Moeten we nu met z’n allen de hele dag uit onze neus zitten eten?

Kan, als je niks beter te doen hebt. Maar gelukkig zijn de onderzoekers van deze studie ook aan het uitzoeken of dit ‘synthetische slijm’ ook aan tandpasta en kauwgom kan worden toegevoegd. Jup, we hebben het hier inderdaad over neuspulkenkauwgom en snottandpasta…

neus peuteren

Maar dat is nog niet alles…

Hoe vies het ook klinkt, dit slijmsoort kan buiten het voorkomen van gaatjes waarschijnlijk nog meer dingen voorkomen. Onderzoeken beweren dat slijm of snot ook kan helpen tegen ademhalingsinfecties, maagzweren en zelfs HIV.

Aangezien het niet de bacteriën doodt (ze voorkomen eerder dat de bacteriën schade aanrichten), wordt het door sommige ook wel gezien als alternatief voor antibiotica (wat niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën doodt).

Bekijk ook: Dit is waarom je juist geen wattenstaafjes moet gebruiken om je oren schoon te maken

Reageer op artikel:
Waarom het juist goed is in je neus te peuteren (en het op te eten!)
Sluiten