Tessa Ham
Tessa Ham Froot 12 jun 2018

Vrienden depressieve Sheila laten zien hoe je wél iemand kan helpen die geen hulp wil

Als een vriend of vriendin depressief is, dan is er eigenlijk niets wat je kunt doen om te helpen. En dat zuigt. Er is geen magische opmerking die je kunt maken, om hem of haar weer een beetje oké te laten voelen. Een vriend van de depressieve Sheila had precies dat hulpeloze gevoel. Met zijn actie laat hij zien wat je wél kunt doen.

Eerst een beetje het achtergrondverhaal: Sheila werd depressief toen haar vader overleed. In datzelfde jaar verhuisde ze. Omdat ze zo diep in de shit zat, pakte ze maandenlang niets uit.

Iemand die niet depressief is, zal het gevoel dat ze daarom had misschien nooit begrijpen. Het gevoel dat je geen energie hebt om ook maar de kleinste dingen te doen. Of de frustratie dat zelfs die kleine dingen niet gebeuren. .

Een vriend van Sheila organiseerde een uitpakparty

David, een vriend van Sheila, voelde zich machteloos en besloot een risico te nemen. Hij stuurde een berichtje naar een groep vrienden: “Sheila heeft het moeilijk. Ze heeft hulp nodig. Laten we haar verhuisdozen gaan uitpakken.”

Dus stonden er op een dag tien vrienden voor Sheila’s deur, die zich niet lieten wegjagen. Tien minuten lang schaamde Sheila zich een beetje, maar daarna was ze alleen maar dankbaar dat haar vrienden er voor haar waren. Zonder dat ze daarom hoefde te vragen.

Goede actie die ook heel anders had kunnen uitpakken

Veel mensen die depressief zijn durven niet om hulp te vragen. Of ze accepteren geen hulp, omdat ze denken dat ze dat niet waard zijn. Sheila’s vrienden deden het daarom zonder te vragen. Door hun uitpakparty werd haar nieuwe huis echt een thuis, inclusief goede herinneringen.

Ze zegt wel dat het ook fout had kunnen gaan. Ze had ook boos kunnen worden of zich gekwetst kunnen voelen. Maar zelfs als dat was gebeurd, had ze alsnog geweten dat haar vrienden er voor haar zijn.

Reageer op artikel:
Vrienden depressieve Sheila laten zien hoe je wél iemand kan helpen die geen hulp wil
Sluiten