Max Bollen
Max Bollen Article 14 dec 2014

Vreemde Geschiedenis: De Vlaggenstok Oorlog (1845-46)

Mensen hebben nogal snel de neiging om zich op te winden over hun nationale vlag. Een voorbeeld om het punt te versterken; probeer maar eens een militaire basis binnen te dringen met een bijl in je hand, om vervolgens hun vlaggenmast neer te halen. Kijken hoe ze daarop reageren.

Hoe het precies begon

In 1840 hielden de Britten zich bezig met wat ze in die tijd altijd deden; rond een land hangen dat niet van hun was. Iets specifieker hingen ze nu rond Nieuw-Zeeland en nog specifieker was het de stad Russell (voorheen bekent als Kororareka). Het was een plaatst vol bordelen, zuipketens en gokhallen en de stad was gevuld met mensen die beroofd waren van hun geweten en/of van één of meer ledematen. De inwoners kwamen gewoonlijk hun dagen vechtend in een bar door.

De Britten besloten deze keer een stapje verder te gaan en dus plaatsten ze de Union Jack (de vlag van het Verenigd Koninkrijk) in de stad. Ze dachten niet dat iemand het erg zou vinden, want zeg nou zelf: wie houdt er nou niet van de Britse vlag?

Ontmoet Hone Heke, de leider van een aantal inboorlingen. Hij reed de stad in en hakte de vlaggenmast om, ervan uitgaande dat de inboorlingen eigenlijk niet worden geregeerd door de Britten zolang de vlag niet gehesen stond. Uit het oog, uit het hart, toch?

Wat er vervolgens gebeurde

Wat er volgde was een weergave van schitterende dwaasheid. De Britse bezetting hees onmiddellijk een nieuwe vlag op, waarop Heke deze net zo snel weer omhakte. Een derde vlag verving de tweede, maar ook deze moest eraan geloven. Dus ontstond er een vierde vlag, echter werd deze versterkt met ijzer en stond er constant een gewapende bewaker om de vlag te beschermen. We hopen dat dit alles in het tijdsbestek van een lunchuurtje heeft plaatsgevonden.

[RELATED id=’222500′]

Eenmaal terug in Engeland besloot het Britse parlement dat Heke en zijn inboorlingen niet het recht hadden om de vlaggenmasten om te hakken of om ongehinderd in hun eigen land te leven. Daarom zouden ze een lesje moeten leren, uitgevoerd door de Britten uiteraard. Behulpzame missionarissen brachten deze informatie aan Heke, die allerminst onder de indruk was.

Op 11 maart 1845 daalden Heke en zijn stam neer op de stad met ongekende wreedheid. Stedelingen werden, zonder enig onderscheid, afgeslacht. De Britse troepen probeerden zich in te graven rond hun barakken, maar hadden misschien beter voor een andere handeling kunnen kiezen zoals het gebruik maken van de wapens. Al snel werden ze overdonderd en als een laatste middelvinger naar de Britten toe, hakte Heke die verdomde vlaggenmast weer neer.

Wie won de strijd uiteindelijk?

De oorlog duurde nog zeker tien bloedige maanden. De Britten slaagden er uiteindelijk wel in om Heke en zijn stam te overmeesteren, maar de oorlog kan slechts een doelpuntloos gelijkspel worden genoemd. De Britten kwamen namelijk weer terug aan de macht, maar ze hebben nooit meer een vlaggenmast durven op te zetten op die plek.

Reageer op artikel:
Vreemde Geschiedenis: De Vlaggenstok Oorlog (1845-46)
Sluiten