Vreemde Geschiedenis: De race rond de wereld in 72 dagen

In 1873 werd het boek De reis rond de wereld in 80 dagen gepubliceerd. In dit avonturenboek van Jules Verne maakt rijke Engelsman Phileas Fogg in 80 dagen een wereldreis. Dit boek veroorzaakte een sensatie. In een tijd dat reizen nog erg exotisch was, sprak het idee van een wereldreis erg aan.

Boek De reis rond de wereld in 80 dagen
Boek De reis rond de wereld in 80 dagen | Bron: Jules Verne

Deze fictionele reis inspireerde journalist Elizabeth Cochrane, die schreef onder het pseudoniem Nelly Bly, om te proberen het fictionele record van 80 dagen te verbeteren. Toen ze dit idee in 1888 voorstelde aan de krant waar ze voor werkte: The New York World was de reactie niet zo enthousiast als ze had gehoopt. Hoeveel koffers zou ze wel niet meenemen?

Nellie Bly
Nellie Bly | Bron: H. J. Myers

Hoe beter je zin te krijgen dan blijven zeuren?

Na een jaar aandringen was het zo ver op 14 november 1889 mocht Bly de reis gaan maken en hier verslag over doen voor de lezers van de krant. Bly zelf zette het doel op 75 dagen. Ze was van plan te racen tegen de fictionele Phileas Fogg en sneller dan 80 dagen de wereld rond te gaan.

In tegenstelling tot wat de redactie vreesde, nam Bly geen koffers vol met jurken mee. Ze nam zelfs alleen de jurk mee die ze aan had en een tasje wat tegenwoordig klein genoeg zou zijn om als handbagage mee te mogen in het vliegtuig met hierin voornamelijk ondergoed en toiletspullen. Deze Victoriaanse dame nam dus minder mee op wereldreis dan jij op je laatste vakantie. Verder deed ze hetzelfde wat backpackers nog steeds doen en droeg ze haar geld bij zich in een soort Victoriaanse money belt rond haar nek. Toen haar aangeraden werd om ook een revolver mee te nemen weigerde ze dit. Ze ging uit van het beste in de mensen die ze tegen zou komen.

Nellie Bly in haar reisoutfit
Nellie Bly in haar reisoutfit | Bron: Wikipedia

Zo ging Bly op 14 november aan boord van een stoomschip richting Europa. Wat ze echter niet wist toen ze New York achter zich liet, was dat ze niet alleen tegen Phileas Fogg zou racen. Tijdschrift Cosmopolitan had namelijk toen het nieuws bekend werd dat Bly deze reis zou maken hun redacteur Elizabeth Bisland gevraagd om op dezelfde dag in omgekeerde richting te vertrekken. Er werd gedacht dat deze race net de publiciteit was die het jonge tijdschrift nodig had om populair te worden.

Elizabeth Bisland tijdens haar wereldreis
Elizabeth Bisland tijdens haar wereldreis | Bron: Wikipedia

Goed plan?!

Waar Bly al een jaar aan het zeuren was om deze reis te mogen maken, kwam het voorstel voor Bisland als een donderslag bij heldere hemel. Ze protesteerde nog dat ze dinerplannen had voor de volgende avond, maar dat mocht niet baten. Zes uur na het ‘verzoek’ om op wereldreis te gaan zat Bisland in de stoomtrein naar de andere kant van de Verenigde Staten.

Het spel gebaseerd op de reis van Nelly Bly
Het spel gebaseerd op de reis van Nelly Bly | Bron: Blogspot

Waar Bisland wist dat ze niet alleen tegen een boek aan het racen was, had Bly niet meegekregen dat Bisland ook op reis was. Nellie Bly wist dat ze aan een deadline van 80 dagen zat, maar wilde ook nog wat zien van de wereld. Ze ontmoette Jules Verne in het Franse Amiens, bezocht een leprakolonie in China en kocht een aapje in Singapore, de standaard dingen die men tijdens een wereldreis doet dus.

In Hong Kong kreeg Bly echter te horen dat ze de race aan het verliezen was. Dit verbaasde haar, ze lag immers goed op schema om de reis in minder dan 80 dagen af te ronden. Halverwege haar reis wist Bly namelijk nog steeds niet dat ze concurrentie had. In Hong Kong werd Bly echter het hele verhaal duidelijk gemaakt. Bisland was drie dagen eerde Hong Kong al gepasseerd en lag dus voor op schema.

Tijd om een tandje bij te zetten dus

Bly was niet van plan om te verliezen. In snel tempo ging ze dus verder naar New York en het geluk was aan haar kant. Bisland kreeg in Engeland te horen dat het stoomschip wat haar naar New York zou brengen al vertrokken was en hoewel de Cosmopolitan het schip had omgekocht om op Bisland te wachten, geloofde ze dit slechte nieuws. Bisland nam dus een langzamer schip naar New York. Door voor de reis door de Verenigde Staten een privétrein te regelen kon Bly haar concurrente inhalen en kwam ze als eerste in New York aan.
Elizabeth Bisland

Elizabeth Bisland | Bron: Flickr

Bly won de race! Niet alleen redde ze het met 72 dagen makkelijk binnen de 80 dagen en was ze vier dagen eerder thuis dan Bisland, ze was gelijk ook de wereldrecordhoudster voor de snelste reis rond de wereld. (KC)

Reageer op artikel:
Vreemde Geschiedenis: De race rond de wereld in 72 dagen
Sluiten