Vreemde geschiedenis: De koning die zo paranoïde was dat hij zichzelf vergiftigde

Een eeuw voor het begin van de jaartelling was in het koninkrijk Pontus, wat een deel van Azië besloeg, koning Mithridates VI aan de macht. De troonsbestijging van deze koning ging echter niet heel soepel.

Toen zijn vader, Mithridates V, door vergiftiging overleed, waren Mithridates en zijn boertje, die heel praktisch ook Mitridates heette nog minderjarig. Hun moeder Laodice, die misschien de vergiftiging van Mithridates V op haar geweten had, had echter een voorkeur voor broertje Mitridates als nieuwe koning en probeerde haar eigen zoon te laten vermoorden. Als Simba uit de film De Leeuwenkoning vluchtte de toekomstige Mithridates VI naar het buitenland om pas na vier jaar terug te keren.

Tekening van munt met profiel van Mithridates VI | Bron: Wikipedia

Tijd voor actie

Toen Mithridates eenmaal terug was pakte hij het grondig aan. Hij liet zijn moeder en broer gevangen zetten. Niet lang nadat beiden aan ‘natuurlijke’ oorzaken overleden, gaf hij ze een koninklijke begrafenis.

Na twee begrafenissen konden zijn onderdanen wel een feestje gebruiken, dus Mithridates plande zijn bruiloft. De nieuwe koning trouwde met een bruid met dezelfde naam als zijn moeder: Laodice. Naast namen hielden de koningen van Pontus wel meer in de familie, want deze Laodice was toevallig ook nog eens zijn zusje.

Goed geregeld, nu lekker regeren

Dat regeren ging eigenlijk inderdaad best lekker. Mithridates VI kwam er al snel achter dat hij het leuk vond om steeds nieuwe stukken land bij zijn gebied te voegen en door regelmatig oorlog voeren werd zijn koninkrijk groter en groter.

Donkepaars Pontus zoals Mithridates VI dit erfde, lichtpaars gebieden die Mitridates VI veroverde | Bron: Wikipedia

Dat betekende echter niet dat Mithridates nu lekker op zijn troon kon relaxen. Door zijn wat moeilijke start als koning was hij zich er goed van bewust dat niet iedereen op zijn heerschappij zat te wachten en ook was hij nog niet vergeten hoe zijn vader aan zijn einde gekomen was.

En terecht

Toen Mithridates druk was met oorlog voeren waren een aantal van zijn vrienden bezig met het voorbereiden van een aanslag op de koning. Aangezien een van de vrienden bedacht dat dit toch niet zo vriendschappelijk was en alles aan de koning vertelde, werden deze plannen verhinderd en de samenzweerders en voor de zekerheid ook maar hun hele familie en al hun vrienden, ter dood gebracht.

Munt met Mithridates VI | Bron: Wikipedia

Dit was niet het enige plot tegen Mithridates. Ook zijn vrouw (en zus) Laodice liet hij ter dood brengen omdat ze tegen hem samenspande.

Om de mogelijkheid van een gelukte moordaanslag te verkleinen had Mithridates altijd een bodyguard bij zich. Daarnaast besloot hij om elke dag een klein beetje vergif in te nemen zodat zijn lichaam hiertegen bestand zou zijn, als tegenstanders zouden proberen hem te vergiftigen.

Het motto van Mitrhaditis VI | Bron: keepcalm-o-matic.co.uk

Handig

Het lijkt misschien handig om immuun te zijn voor gif, maar aan het einde van zijn leven kwam Mithridates er achter dat dat toch niet altijd het geval is. Toen hij bezig was een van zijn oorlogen tegen de Romeinen te verliezen, vond hij het tijd voor heftige maatregelen.

Hij vroeg zijn zoon Machares, die een eigen koninkrijkje had, om hulp, maar die had daar niet zo’n zin in. Mithridates liet dat zich niet vertellen en liet zijn zoon ombrengen en nam zijn koninkrijk over.

Pharnaces II, een andere zoon van Mithridates was niet zo enthousiast over deze move. Hij besloot dus gesteund door de Romeinen binnen de grenzen van Pontus om tegen de koning in opstand te komen.

Mithridates VI | Bron: Musee du Louvre

Het zag er slecht uit voor Mithridates

Aangezien hij in 88 v.C. minimaal 80.000 Romeinen op één dag had laten vermoorden, ging de koning er terecht vanuit dat de Romeinen niet zulke leuke dingen voor hem gepland hadden als ze hem te pakken zouden krijgen.

Mithridates besloot dus zijn lot in eigen hand te nemen. Aangezien hij toch altijd zijn gif bij zich had, leek een extra grote dosis hiervan het makkelijkste. Bij zijn dochters werkte dit ook goed, zij bezweken binnen korte tijd aan het gif. Maar Mithridates zelf was door zijn zelfmedicatie inmiddels immuun geworden.

Gelukkig voor de koning was er nog plan B, van bodyguard. De koning gaf zijn bodyguard de opdracht om hem met zijn zwaard om te brengen en kon door deze dood uit de handen van de Romeinen blijven. (KC)

Reageer op artikel:
Vreemde geschiedenis: De koning die zo paranoïde was dat hij zichzelf vergiftigde
Sluiten