Mark
Mark Froot 26 jun 2014

Volgens makers van stockfoto’s zien Nederlanders er zo uit

De wereld van de stockfotografie is dusdanig immens dat er op iedere zoekterm wel een geschikt resultaat tevoorschijn komt. Ben je voor een project op zoek naar een foto van een man die liefkozend zijn nette schoen tegen zijn hoofd houdt? Check. Heb je dringend behoefte aan een afbeelding van een volwassen, ietwat pekkige, kale kerel met een helikopterpetje in een kartonnen doos? Check. Denk je dat die grappige verjaardagsuitnodiging pas compleet is wanneer er een Jezusfiguur met een jachtgeweer op staat? Check.

Zoek het en het is te vinden. Maar wat komt er tevoorschijn wanneer je zoekt op ‘Dutch people’? Kortom: Hoe zien stockfotografen de Nederlander? Nou. Zo dus.

Farmer with cattle cows

Nederlanders zijn boeren die meer bezig zijn met de camera dan met het managen van hun kudde koeien. En Nederlandse koeien hebben twee liefhebberijen wetende grazen en photobomben.

Elderly woman on a bicycle in Dutch polder

Nederlanders houden van fietsen. Het liefst door het hoge gras want fietspaden zijn voor toeristen. Daarnaast is er niks lekkerders dan op een herfstige zondagmiddag al het hoge gras uit je vastgelopen derailleur pielen.

Farmer using laptop in field, smoking cigar, Rotterdam

In de havenstad Rotterdam roken Nederlandse boeren sigaren terwijl ze hun Facebook checken op een laptop van ondefinieerbaar merk.

Group of Dutch soccer fans over white background

Als het Nederlands elftal in actie komt, kopen Nederlanders grote brillen en schreeuwen ze naar fotografen.

Young couple is having picnic

Nederlanders lunchen met bloemen en broodjes. Alle picknicktafels op het Nederlandse platteland zijn overigens spierwit en Nederlandse mannen zijn niet te beroerd om uit een roze beker te drinken. En ja, dat is die boer uit de eerste foto.

Child with Dutch soccer background


Van jongs af aan wordt Nederlandse kinderen aangeleerd om met een gekleurde stoeptegel in hun handen de diepte in te kijken. Om de privacy van het kind hierbij te waarborgen dragen ze een gekleurde pruik en een gekke bril.

Girl in national Dutch costume on tulips field with windmill

Nederlandse kinderen hebben schone kleren. Daarnaast zullen ze zich nooit, zoals de rest van de jeugdige wereldbevolking, geroepen voelen om als een waanzinnige door het tulpenveld te rennen. In plaats daarvan plukt het Nederlandse kind netjes tulpen. Hierbij sneuvelt per plukbeurt maximaal een tulp onder de kindervoetjes.

Beautiful blonde woman relaxing in the water

Beautiful blonde woman relaxing in the water from the north sea in the Netherlands

Beautiful blonde woman relaxing in the water from the north sea in the Netherlands

Op hete zomerdagen zoekt de Nederlander verkoeling aan het water. Zo houdt de Nederlander er van om zich aan de kustlijn te nestelen. De Nederlander tracht hierbij zo nonchalant mogelijk te lachen in de hoop dat niemand zich realiseert dat het best gek is om met kleren aan in het water te liggen.

Black Pete showing object

Zwarte Piet is Nederlands en hij bestaat. De afwezigheid van het object dat hij volgens de titel van de foto vasthoudt, symboliseert ongetwijfeld de niet-bestaand-lijkende oplossing voor de Zwarte Piet discussie.

Dutch soccer supporters


En dit is ook een Nederlander. De wanhoop in de blik van de hond, volgens het onderschrift ook supporter, zegt eigenlijk alles over deze foto.

Meer fotografie?

Er staat niet alleen maar lollige fotografie op Froot. We hebben ook prachtige fotoseries en indrukwekkende reportages. Check hiervoor onze sectie over Fotografie.

Reageer op artikel:
Volgens makers van stockfoto’s zien Nederlanders er zo uit
Sluiten