Deze vloeibare robots kunnen zelf ‘lopen’

A. de Jong 26 apr 2018 Froot

Iedereen heeft het waarschijnlijk wel gedaan toen hij of zij klein was: achter in de auto zitten en in een regenbui kijken hoe regen druppels over het raam naar beneden lopen. Gokken welke druppel als eerste naar beneden glijdt en dan blij zijn dat jouw druppel wint. Waarschijnlijk was dit de inspiratie van de wetenschappers van de MIT Media Lab’s Tangible Media Group. Zij hebben een circuit board gemaakt warbij zij kunnen bepalen hoe druppels water zich bewegen. En dat blijkt fantastisch om naar te kijken.

Druppels die zelf rondlopen

Voor de liefhebbers van wetenschappelijke termen: voor dit experiment met druppels heeft men gebruik gemaakt van electrowetting-on-dielectric technologie. Die maakt het mogen om druppels water te sturen, samen te voegen en weer uit elkaar te splitsen. De onderstaande video laat zien wat je er zoal mee kunt en dat is simpelweg fascinerend om te zien.

Het is een mooi project om te zien en het zorgt bij ons voor enthousiasme, maar wat je er in de praktijk mee kunt doen, dat is nog niet duidelijk. In het laatste voorbeeld in de video zie je een integratie van een app waar je met je vingers een bericht op kan schrijven en wat vervolgens ook op een beslagen spiegel verschijnt. Dat is grappig, maar ook wel een beetje vergezocht.

vloeibare, druppels, robotdruppels, robots

De bedenkers achter dit project geven zichzelf nog even de tijd om er aan verder te werken. Het idee met de spiegel is naar eigen zeggen nog zeker een jaar verwijderd van een daadwerkelijk prototype. Het gaat de bedenkers er vooral om om te laten zien wat je allemaal kunt doen met de meest kleine en simpele dingen zoals een waterdruppel. Wellicht dat je straks in een bar een drankje kunt bestellen waarbij je kunt bepalen uit hoeveel druppels het bestaat.

Reageer op artikel:
Deze vloeibare robots kunnen zelf ‘lopen’
Sluiten