Froot 11 jan 2018 Sissy Westerhuis

Vlinder komt komt uit zijn cocon met een beschadigde vleugel, redder lapt hem op bijzondere wijze weer op

Gevleugelde dieren zijn kwetsbaar, want een beschadigde vleugel voor velen het einde. Vogels kunnen misschien nog iets verder ‘hoppen’, maar voor bijvoorbeeld vlinders kan een beschadiging echt fataal zijn.

Kledingontwerpster schoot te hulp

Romy McCloskey is sinds oktober druk in de weer met vlinders nadat ze drie rupsen had gevonden. Nu had een vlinder tegen waarvan de rechtervleugel vrijwel helemaal beschadigd was, zo kwam hij uit zijn cocon. Wat een pech. Gelukkig kon de Amerikaanse modeontwerpster iets voor het dier betekenen met behulp van een video die instructies gaf.

Zoals je ziet was de vlinder behoorlijk gehavend

Zo zag de vlinder er uit voor de operatie.
Romy McCloskey

Gedoneerde vlindervleugel

“Ik ben een professioneel kostuummaker en ik kan goed borduren. Precisiewerk is wel voor mij weggelegd,” verklaart ze. Haar atelier werd voor even omgetoverd in een ‘operatiekamer’ en met een handdoek, een kledinghanger, een tandenstoker, scharen, pincetten, talkpoeder, wattenstaafjes, wat lijm en een stukje vleugel van een soortgenoot die eerder was overleden, werd de vlinder opgelapt.

Dit was de ‘operatiekamer’

Dit was de operatiekamer van Romy.
Romy McCloskey

Zo bleef het diertje in bedwang. Romy schrijft: “Geen zorgen, deze methode doet het dier geen pijn. Het is als nagels knippen.”

Met een stuk ijzer bleef de vlinder stilliggen.
Romy McCloskey

De beschadigde delen werden weggeknipt…

Dit is wat er van de vleugel werd afgehaald.
Romy McCloskey

Na de operatie zag de vlinder er weer goed uit. Sommige lijnen lopen niet helemaal in elkaar over, en de zwarte stip ontbreekt die aangeeft dat dit een mannetje is, maar met de tools is Romy toch een heel eind gekomen!

Wat een prachtig eindresultaat.
Romy McCloskey

De ‘gedoneerde’ vleugel kwam van een vrouwtje, en die had geen stip op haar vleugel. Ach, daar moet deze jongen het maar mee doen. 😉 Romy schrijft in haar Facebook-bericht ook dat ze heel blij is dat de dame nog iets heeft kunnen betekenen voor een soortgenoot.

Tijd om te vliegen!

Tijd om te vliegen!
Romy McCloskey

Daar gaat hij…

Daar gaat hij...
Romy McCloskey
Reageer op artikel:
Vlinder komt komt uit zijn cocon met een beschadigde vleugel, redder lapt hem op bijzondere wijze weer op
Sluiten