Het fascinerende verhaal van een straatfotografe die pas na haar dood werd ontdekt

Misschien heb je al eens eerder over het bijzondere verhaal van Vivian Maier (1926-2009) gehoord: de nanny die werkelijk waar alles en iedereen fotografeerde, zonder ooit het werk ook maar aan iemand te laten zien. Wij, en ook talloze andere media, hebben ons al vaak genoeg verwonderd over hoe het kan dat zo’n talentvolle straatfotografe nooit haar werk naar buiten heeft gebracht en dat we haar werk pas vlak na haar dood voor het eerst zagen.

Dat we Vivian Maier übehaupt kennen, hebben we allemaal aan John Maloof te danken. Hij kocht op een veiling voor zo’n €300 een doos met film negatieven van een onbekende amateurfotografe. Een juiste beslissing, want anders hadden we nooit het fascinerende verhaal van Vivian Maier gekend; de nanny die de straat als haar theater gebruikte. Dit is het verhaal van een veel te laat ontdekte straatfotografe.

De veiling

John Maloof ging naar een veiling in Chicago omdat hij op dat moment bezig was met het schrijven van een boek over Portage Park, een wijk in Chicago, waarvoor hij op zoek was naar vintage foto’s van die buurt. Op de veiling werden onder andere spullen verkocht van een vrouw met achterstallige rekeningen. Hij kocht op de gok een doos vol met nooit ontwikkelde negatieven voor €330, in de hoop dat daar beeldmateriaal voor zijn boek bij zat. Maar aan de negatieven te zien zag hij al gauw dat er geen foto’s bij zaten die John kon gebruiken voor zijn boek. Toch was hij, en uiteindelijk ook de rest van de wereld, heel blij met de vondst toen hij er een aantal ontwikkelde. Want de foto’s bleken prachtig te zijn…

Zoektocht naar Vivian Maier

Maloof realiseerde zich dat hij een waardevolle vondst had gedaan en begon meer informatie over de mysterieuze fotografe op te zoeken. Op één van die dozen stond namelijk haar naam: Vivian Maier. Beetje bij beetje verzamelde hij informatie over Vivian Maier én kwam hij meer negatieven tegen. Tot hij uiteindelijk zo’n 100.000 negatieven, 700 rolletjes niet-ontwikkelde kleurenfilm en 2.000 onontwikkelde zwart-wit film negatieven had verzameld. Hij raakte lichtelijk geobsedeerd door het mysterieuze verhaal en wilde alles over haar te weten komen en haar of haar familie zelfs proberen te vinden. Maar een zoekopdracht op Google vertelde hem dat hij haar werk net te laat heeft ontdekt. Ze overleed een paar dagen eerder, op 21 april 2009 op 83-jarige leeftijd na een ongelukkige val op het ijs.

Vivian stond bekend als markant en opvallend figuur, vanwege haar ietwat tegendraadse karakter en haar opvallende en ouderwetse kledingstijl. Ze werkte een groot deel van haar leven als nanny en gouvernante. En zoals ze echt overal foto’s van maakte, waren ook de kinderen vaak model op de foto’s en filmrollen. Toch maakte Vivian het liefst foto’s van mensen op straat, voornamelijk in New York en Chicago waar ze lange tijd heeft gewoond. Ze maakte prachtige portretten van wildvreemde mensen op straat, waar de emoties van af springen. Liefde, verdriet, pijn en vernedering. Ze deinsde nergens voor terug. Ook was Vivian Maier niet vies van een selfie. Op heel wat foto’s is ze in de weerspiegeling van winkelramen en spiegels te zien met haar trouwste en eigenlijk ook enige goede ‘vriend’: haar camera, een Rolleiflex.

Exposities

John was zo diep onder de indruk van het werk van Vivian en vond dat ze evengoed erkend moest worden en een eigen expositie verdiende. Hij nam contact op met talloze musea en galeries, maar niemand had interesse of durfde het aan om zomaar het werk van een onbekende fotografe te exposeren. Dus zat er maar één ding op voor John: hij moest en zou het zelf naar buiten brengen. En dat hebben we geweten ook. Hij liet de foto’s afdrukken en stelde een expositie op. Maar daar bleef het niet bij. Het ene na het andere museum raakte geïnteresseerd en stond in de rij om haar werk te mogen lenen. Uiteindelijk kwamen haar foto’s in tientallen landen over heel de wereld te hangen en zijn er al verschillende fotoboeken en documentaires over haar uitgebracht.

Documentaire

Van de zoektocht van John Maloof is een prachtige documentaire gemaakt, die onder andere afgelopen jaar op de Nederlandse Publieke Omroep bij het programma Close-Up is uitgezonden. Bekijk hieronder de trailer van de film. Wil je de hele documentaire zien? Dan kun je die hier terugkijken!

Vivian Maier in Foam

Deze expositie is helaas voorbij.
Ook Nederland stond in de rij voor haar inmiddels wereldberoemde foto’s. Een kleine selectie van haar foto’s hing van 7 november 2014 tot en met 1 februari 2015 tentoongesteld in Foam: het Amsterdams Fotografiemuseum. Wij namen uiteraard zelf ook even een kijkje, waarna we wel kunnen zeggen dat dit een eenmalige kans is die je absoluut niet zomaar voorbij mag laten gaan. Kijk hier voor meer informatie over de expositie van Vivian Maier in Foam.

Wil je meer werk van Vivian Maier zien, maar heb je geen tijd om naar Foam te gaan, neem dan vooral een kijkje op de website waar veel van haar werk te zien is.

Reageer op artikel:
Het fascinerende verhaal van een straatfotografe die pas na haar dood werd ontdekt
Sluiten