Tessa Ham
Tessa Ham Froot 29 jun 2018

Hoe vissers in India oceaanplastic veranderen in geld

Ongeveer vijfduizend vissers in Kerala, India, verzamelen tijdens het vissen plastic uit de oceaan. Ze ruimen daar de oceaan mee op, maar zorgen daarmee ook dat vrouwen in de regio aan het werk kunnen.

De plasticsoep in de oceanen is belachelijk groot. Dat is iets wat vijfduizend vissers uit India iedere dag ervaren. Zij zien hoe de zee meer vervuild wordt met de jaren. Het is zo erg dat ze meer plastic dan vis ‘vangen’ als ze hun netten naar boven halen. Vissen krijgen veel te veel plastic binnen, waardoor ze sterven. Daardoor vangen de vissers nu nog maar één vijfde van de vangst die ze tien jaar geleden deden.

Plastic, oceaan, vissers, milieu

Tot vorig jaar augustus gooiden de vissers de flesjes en zakjes gewoon weer terug in het water. Maar dat schiet natuurlijk ook niet op. Ze waren soms wel zes uur lang bezig om het plastic van de vangst te scheiden, om het vervolgens terug te gooien en het waarschijnlijk de volgende keer wéér op te vissen. Dat moet anders, dachten de vissers, en ze besloten het plastic mee naar land te nemen. In nog niet eens een jaar tijd verzamelden ze al 65.000 kilo aan plastic tasjes, flesjes, rietjes en slippers.

Recyclingcentrum waar vrouwen werken

Maar ja… Waar laat je dat? De vissers stapten naar de lokale regering voor hulp. Die beloofde te zorgen dat het plastic dat mee werd genomen naar land zou worden verwerkt. Het eerste recyclingcentrum in de regio werd geopend, waar het gevonden plastic wordt schoongemaakt, gesorteerd en verwerkt. Het initiatief is niet alleen goed voor het milieu, het helpt ook vrouwen in de regio aan het werk. In het centrum werken alleen maar vrouwen.

Wegen versterken met plastic

Een groot deel van het plastic is te beschadigd om te recyclen. Maar zelfs daar hebben ze een oplossing voor bedacht. Dat wordt in fijne confetti versnipperd en verkocht aan lokale bouwploegen. Die gebruiken het plastic dan weer om het asfalt sterker te maken op nieuwe wegen. Het salaris van de vrouwen kan worden betaald met het geld dat ze hiermee verdienen en met geld van de overheid.

Nog maar het begin

De innovatieve oplossing wordt in steeds meer vissersdorpen in de regio opgepakt. De vissers uit Kerala leren de gemeenschappen in de buurt hoe ze plastic in geld kunnen veranderen. “Heel India en de hele wereld zullen zich bij ons aansluiten”, zegt één van de vissers.

Dat dit initiatief van de vissers zelf komt, is extra krachtig omdat zij in de beste positie zijn om hun families en buren de gevaren bij te brengen. Dat werkt, zegt visser Mathias. “Ik vertel ze altijd: ‘Als jij jouw plastic in de zee blijft gooien, kan ik op een dag niet meer vissen en dus niet de kost verdienen’.” Volgens hem komt dat elke keer binnen.

Als je naar het 8 uur-journaal kijkt, zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden! Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

De vissers uit India nemen het plastic dat tussen hun vangst zit, mee naar land. Ze verzamelden al 65.000 kilo aan plastic tasjes, flesjes en verpakkingen. 🙌 Op aandringen van de vissers is het eerste recyclingcentrum in de regio geopend. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook top voor de werkgelegenheid voor de vrouwen die er werken.

Een bericht gedeeld door The Issue (@theissuebytribe) op

Reageer op artikel:
Hoe vissers in India oceaanplastic veranderen in geld
Sluiten