A. de Jong
A. de Jong Video 17 sep 2018

Hoe ‘OK’ sinds 1830 is uitgegroeid tot ‘s werelds meest gebruikte woord

OK is een van de meest gebruikte woorden dan wel klanken die wereldwijd gebruikt en gesnapt worden. We gebruiken het in de communicatie en in de technologie. Maar wist je wel dat het woordje ontstond uit een taalrage van bewust verkeerd afgekorte woorden in 1830?

Video: hoe OK uitgroeide tot ‘s werelds meest gebruikte woord

Jonge intellectuelen kwamen in die tijd met creatieve afkortingen als ‘KC’ voor ‘knuff ced’, ‘OW’ voor ‘oll wright’ en KY for ‘know yuse’. Dankzij de presidentsverkiezingscampagne van Martin Van Buren (een politicus van Nederlandse afkomst) in 1840 werd ‘OK’ via de ouderwetse telegraaf bij het grote publiek bekend. Zijn bijnaam was Old Kinderhook, door zijn intellectuele kameraden uitgesproken als ‘OK’. Hoe dit uitgroeide tot de neutrale bevestiging van nu, zie je in deze interessante video van Vox.

Why we say “OK”

How a cheesy joke from the 1830s became the most widely spoken word in the world. Subscribe to our channel! http://goo.gl/0bsAjO OK is thought to be the most widely recognized word on the planet. We use it to communicate with each other, as well as our technology.

Ook van de makers van Vox is de serie Explained, bestaande uit zeer interessante mini-documentaires van 20 minuten over willekeurige onderwerpen.

Reageer op artikel:
Hoe ‘OK’ sinds 1830 is uitgegroeid tot ‘s werelds meest gebruikte woord
Sluiten