Sissy Westerhuis
Sissy Westerhuis Froot 27 mei 2017

Verlaten snelweg wordt getransformeerd tot een heel lang park met meer dan 24.000 (!) planten

Wij van Froot zijn dol op bijzondere architectuur én op groen. Het is dan ook niet heel gek dat onze hartjes sneller gingen kloppen toen we het volgende project tegenkwamen: in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel heeft men van een verlaten snelweg een groene strook gemaakt met meer dan 24.000 planten. Wauw!

Het stuk snelweg, zo’n 983 meter lang, werd al lange tijd niet meer gebruikt en dat is natuurlijk zonde. Daarom heeft het Rotterdamse architectuurbureau MVRDV de handen uit de mouwen gestoken en er een prachtig park van gemaakt.

Het project wordt door locals ook wel Seoullo 7017 genoemd en is nu een heerlijk stuk geworden om te wandelen. Zoals gezegd staan er 24.000 planten van maar liefst 228 verschillende soorten! “Ons ontwerp biedt een levende encyclopedie voor planten die deel uitmaken van de Zuid-Koreaanse cultuur. Nu is het groen terug te vinden in het centrum van de stad,” aldus Winy Maas, een van de oprichters van MVRDV. “Het was onze bedoeling om stadsmensen te verbinden met de natuur, maar ook te laten genieten van de mooie stad.”

En, als Maas het heeft over een levende encyclopedie, dan meent hij het ook: Seoullo 7017 is niet alleen rustgevend, het is ook leerzaam! “Het groen is geplant in potten met verschillende afmetingen én ze staan verdeeld in familiegroepen. Die families zijn weer geordend volgens het Koreaanse alfabet,” aldus Maas. “Hierdoor vind je verrassende samenstellingen!”

Het belangrijkste onderdeel van The High Line zijn natuurlijk de planten, maar er is ook plek voor cafés, galeries, een theater en restaurantjes. Hoe tof!

‘s Avonds wordt Seoullo 7017 blauw verlicht. En ook dat is prachtig om te zien:

Zuid-Korea wist ons al eerder te verbazen toen wij de prachtige kunstwerken van Joongwon Jeong zagen. Wow!

Reageer op artikel:
Verlaten snelweg wordt getransformeerd tot een heel lang park met meer dan 24.000 (!) planten
Sluiten