Tessa Ham
Tessa Ham Froot 13 jun 2018

Dit verlaten eiland bij New York is de droom voor elke urban explorer

Het is bijna niet te geloven, maar er is een plek in New York waar je niemand tegen het lijf zal lopen. Vlakbij de drukke wereldstad ligt het verlaten eiland North Brother Island dat al meer dan vijftig jaar verlaten is. Door de griezelige geschiedenis van het eiland is het tegenwoordig een gewilde plek voor urban explorers.

North Brother Island voor besmette mensen uit New York

Het eiland ligt op de East River, tussen The Bronx en Riker’s Island en is alleen te bezoeken per boot. De tragische geschiedenis van North Brother Island begint in 1885, toen New York het eiland kocht om er een ziekenhuis op te bouwen waar ze mensen met een besmettelijke ziekte naartoe konden sturen.

Hoe een ‘gezonde’ kokkin op het verlaten eiland belandde

De meest beroemde bewoner van het eiland werd ‘Typhoid Mary’ Mallon. Mary had namelijk het ongeluk de eerste (gedocumenteerde) asymptomatische drager van de ziekte tyfus te zijn. Niet erg handig met het beroep dat ze had: Mary was een kok. De vrouw werd in 1907 naar het eiland gestuurd, toen bleek dat zeven van de acht families waar ze voor kookte tyfus kregen. Hoewel Mary compleet gezond leek te zijn, bleek uit testen inderdaad uit dat ze tyfus had. Toch mocht ze in 1910 het eiland verlaten. Wel met explicite instructies: ga niet weer aan de slag als kok.

#creepyville #locationhunt #ny the north brother island or the hells gate as the immigrants referred back in the day is an island located just off the Bronx. was build as a contamination hospital. Migrants that arrived in New York unless wealthy would be placed here, mainly to die… The island has now become a bird and plant sanctuary with blocked access.

A post shared by INFJ (@aliagurel) on

Eén probleem: Mary geloofde niet dat ze de ziekte had. Ze pakte haar werk als kok gewoon weer op en stak daardoor nog eens 25 mensen aan. Vijf jaar later werd ze daarom gearresteerd en weer terug naar het eiland gestuurd. Daar heeft ze de rest van haar leven gezeten tot ze in 1938 overleed aan een longontsteking. Tot de dag van haar dood heeft ze geloofd dat ze daar ten onrechte werd vastgehouden.

A post shared by Bryan Cantwell (@b_________c) on

Dodelijke ramp vlakbij het verlaten eiland

Maar dat is niet het enige verhaal dat je kriebels kan geven als je ronddwaalt op het verlaten eiland. In 1904 gebeurde er vlakbij North Brother Island een ramp die de meeste levens kostte in de geschiedenis van New York, tot 11 september 2001. Meer dan duizend mensen kwamen om toen een stoomschip in brand vloog. De personen die met een reddingsvest in het water sprongen, zonken naar de bodem. De kapitein probeerde het stoomschip naar het eiland te varen, maar de boot ging voor de kust in vlammen op. Dankzij de reddingsacties van het ziekenhuispersoneel konden 321 opvarenden van de dood worden gered. Maar in de dagen die volgden spoelden de lijken van de meer dan duizend andere passagiers aan op het eiland.

More North Brother

A post shared by Mary Beth Keane (@marybethkeane) on

Het eiland is inmiddels al vijftig jaar verlaten. Als je het eiland legaal wil bezoeken, moet je toestemming vragen aan de stad New York. Er is (bijna) niets vernield door mensen en deze plek wordt langzaamaan overgenomen door de natuur. “Je leest vaak over dit soort plekken, maar als je er dan heengaat blijkt het enorm tegen te vallen. North Brother Island bij New York is niet zo’n plek”, aldus een fotograaf die werkt onder naam ‘2e’ en vaker verlaten plekken bezoekt. Wij zeggen: go!

Reageer op artikel:
Dit verlaten eiland bij New York is de droom voor elke urban explorer
Sluiten