Tessa Ham
Tessa Ham Froot 14 jul 2018

‘Vergeet het Noorderlicht, lichtgevend plankton is veel mooier’

Als je denkt aan de meest mooie natuurfenomenen, is plankton waarschijnlijk niet het eerste wat in je hoofd op komt. Maar fotograaf Kris Williams bewijst met zijn fotografie dat lichtgevend plankton misschien nog wel adembenemender is dan andere natuurverschijnselen.

Neon blauwe golven door lichtgevend plankton

Er zijn bepaalde soorten plankton die licht geven als ze worden verstoord door beweging, zoals golven. Je kunt de lichtgevende neon blauwe golven meestal spotten in warmer water, bijvoorbeeld bij de Caraïben of Malta. Maar ook dichterbij huis is er lichtgevend plankton te vinden. Kris Williams woont op een eiland bij de noordkust van Wales en wist de magie daar vast te leggen.

lichtgevend plankton, natuurfenomeen, natuurverschijnsel, plankton

“De afgelopen vijf jaar heb ik vaak het geluk gehad om bio luminescerend plankton te kunnen bewonderen bij de kust van Wales”, vertelt de fotograaf. Hij woont op het eiland Anglesey en het strand daar is een uitstekende plek om dit betoverende organisme te aanschouwen. Zijn werk deelt hij op zijn Facebookpagina.

lichtgevend plankton, natuurfenomeen, natuurverschijnsel, plankton

Kleine sterren aan je handen

“Als je je handen in het water doet, zijn je vingers bedekt met de plankton. Het lijkt dan alsof het kleine sterren zijn. Je kunt ook in de zee zwemmen en de golven zien oplichten.” Erg warm zal het water daar niet zijn in Wales, maar die ervaring gaat sowieso op ons verlanglijstje.

Fotograaf Kris Williams leeft een dubbelleven

Je zult het niet zeggen als je zijn foto’s ziet, maar Kris Williams is een amateurfotograaf. Hij werkt zelfs fulltime, maar spendeert zijn nachten en weekenden weg met een camera in zijn hand. De nach vindt hij het beste dagdeel om erop uit te gaan. De lucht is dan magisch. “Je geeft mensen een inzicht in wat ze normaal gesproken niet zien.” Alhoewel donkere luchten vol sterren ook prachtig zijn, maakt Kris de meest adembenemende foto’s van één van de kleinste organismes op aarde: plankton.

lichtgevend plankton, natuurfenomeen, natuurverschijnsel, plankton

Mooier dan het Noorderlicht

De fotograaf vindt dat de lichtgevende golven mooier zijn dan het Noorderlicht. Hij het kan weten, want hij zette de twee natuurverschijnselen zelfs samen op de foto:

Reageer op artikel:
‘Vergeet het Noorderlicht, lichtgevend plankton is veel mooier’
Sluiten