Oh yes! Dit weekend zijn er veel vallende sterren te zien

Cancel je feestjes voor komend weekend maar, want het echte spektakel is zaterdagnacht gewoon buiten te aanschouwen. Aankomend weekend zijn er op de nacht van zaterdag op zondag (21 op 22 oktober) namelijk ontzettend veel vallende sterren te zien. Het gaat om de meteorenzwerm Orioniden.

Vroeg uit de veren voor de meeste vallende sterren

Wil je het hoogtepunt van de meteorenzwerm meemaken, dan zul je vroeg uit de veren moeten (of héél lang opblijven), want het hoogtepunt vindt op zondagochtend rond 06:00 uur plaats. Dan zijn er maximaal 37 vallende sterren per uur te vinden. Oftewel: één per anderhalve minuut, zo meldt weerbureau Weeronline. Dus… pak je fleecekleedje en je warme chocolademelk er maar vast bij!

Ieder jaar weer

De vallende sterren zijn eigenlijk gruis dat afkomstig is van komeet Halley, die in 1986 langs de aarde suisde. Daarbij verbranden stofdeeltjes in de dampkring, wat wij zien als een vallende ster. Elk jaar trekt onze planeet in de tweede helft van oktober door de staart van de komeet. Dus mis je ‘m dit weekend, dan kun je meteorenzwerm Orioniden ook alvast in je agenda zetten voor oktober 2018.

Maar… dan moet het natuurlijk wel mooi weer zijn

Want om de vallende sterren te zien moet het wel helder zijn. En het ziet er gelukkig naar uit dat dat wel gaat lukken. In de nacht van zaterdag op zondag trekt een gebied met brede opklaringen vanuit het westen over het land. Om het hoogtepunt met de meeste vallende sterren het beste te kunnen waarnemen kun je het beste in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg zijn, aldus Weeronline.

Bekijk ook: Dit is geen Photoshop. Dit zijn de 50 mooiste plaatjes van de Hubble-ruimtetelescoop

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken![/likebutton]

Reageer op artikel:
Oh yes! Dit weekend zijn er veel vallende sterren te zien
Sluiten