A. de Jong
A. de Jong Froot 5 jun 2018

5 verlaten urbex-parels in Japan, het Mekka voor urban explorers

Urban exploring of urbex blijft nog altijd populair en het is vaak een prachtige kans om een tripje in de natuur in te combineren met het verkennen van ‘ruïnes’. Dat is in Japan niet anders, waar het naast de prachtige natuurlijke omgevingen en imponerende bouwwerken ook stikt van deze interessante hybrides. We nemen er dan ook graag een aantal met je door en spreken uit eigen ervaring.

Urbex in Kuroshio Lodge / Inn, Sumoto

We beginnen met de bekendste in het rijtje, de Kuroshio Lodge. Zelfs op de oudste blogs over urban exploring in Japan staat hij ertussen, en het is bijzonder te noemen dat het hotel nog niet gesloopt is.

Je kunt er via een steil bergpad naartoe lopen, en hoewel het gros van het hotel zwaar vergaan is, is er één stuk dat alles de moeite waard maakt: de lobby inclusief hotelbar. Het design hiervan ademt met de oranje aankleding en de felgekleurde stoelen namelijk nog altijd een enorm sterk jaren 60 en 70 sfeertje uit.

(Fotografie: Tetsuro Kobayashi)

Ikeshima eiland, Nagasaki

Dit eiland was tot 1959 één van de ruim vijfhonderd onbewoonde eilanden van de Nagasaki-prefectuur (niet te verwarren met de gelijknamige hoofdstad daarvan), totdat een lokaal bedrijf besloot er mijnwerkers te huisvesten om zo de grote reserve aan steenkool te kunnen mijnen.

Uiteindelijk kwamen er meer dan 8.000 mensen te wonen, maar bleven er daar na de sluiting van de mijn in 2001 maar 300 van over. Hoewel je ook een tour kunt boeken bij de lokale experts van het eiland, is het ook vrij te verkennen in al zijn glorie.

(Fotografie: Tetsuro Kobayashi)

Urbex in Nara Dreamland, Nara (ooit het Disneyland van Japan)

Een verlaten hotel of fabriek kan al magisch zijn, laat staan een verlaten pretpark. Het Nara Dreamland-pretpark was tot eind vorig jaar de meest interessante (en troosteloze) om te verkennen in Japan. Toen werd het park na jaren leegstand gesloopt.

Het park opende haar deuren in 1961 als de Japanse tegenhanger van Disneyland, wat het een bijzonder uiterlijk gaf. Het park was ook best geliefd in Japan. Toen in de jaren 80 Disney een eigen park in Tokyo opende, en later Universal Studios ook nog, ging het echter al snel bergafwaarts met de bezoekersaantallen.

(Fotografie: Romain Veillon)

Sinds 2009 is er ook een alternatief voor Nara Dreamland, en dat is het nabijgelegen Expoland in de buurt van Osaka. Dat zag noodgedwongen haar deuren sluiten nadat er in 2007 een achtbaan ontspoorde door een gebrek aan onderhoud. Nog steeds tof om te verkennen, maar wel een stuk moderner dan Nara Dreamland. En het heeft een iets minder fraaie geschiedenis.

(Fotografie: Abandoned Kansai)

Urbex in een strandhotel, Wakayama

Ergens langs de kust van de Wakayama-prefectuur ligt een bijzonder verlaten hotel uit de jaren 70, dat nog in erg goede staat verkeert. Het heeft een heerlijke lobby inclusief bar, meerdere zwembaden en iets dat je überhaupt niet snel tegenkomt bij verlaten gebouwen: een ingerichte recreatieruimte.

Een pingpongtafel, een paar pooltafels en zelfs arcadekasten staan er nog in prima staat. Helaas kun je die laatste niet gebruiken zonder stroom, maar het blijft een schitterend plaatje. Als je niet door zou hebben dat alle spullen inmiddels verouderd zijn, zou je bijna denken dat de eigenaar ieder moment weer terug kan komen.

(Fotografie: Abandoned Kansai)

Urbex in Hashima eiland, Nagasaki

Tot slot hebben we nog een tweede eiland in de Nagasaki-prefectuur voor je, vlakbij de stad Nagasaki. Het is één van de bekendste plekken in Japan voor urban exploring en heeft een rijke geschiedenis. Het piepkleine eiland werd voor het eerst bewoond in 1887 voor het winnen van steenkool en had op zijn hoogtepunt meer dan 5000 inwoners.

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier ook krijgsgevangenen uit Korea en China onder onmenselijke omstandigheden aan het werk gezet voor het bouwen van onder andere de woningen op het eiland. Deze woningen zijn relatief goed intact gebleven en maken het een erg populaire bestemming voor urbex-liefhebbers.

(Fotografie: Tetsuro Kobayashi)

Urbex kan ook dichter bij huis, zoals op deze vette plekken in België. Have fun.

Reageer op artikel:
5 verlaten urbex-parels in Japan, het Mekka voor urban explorers
Sluiten