Urbex in België: Froot nam een kijkje in de Gravestone Church

Terwijl we compleet overdonderd zijn door de immens grote toren die ons haast naar binnen zuigt, horen we onder ons de ene knal na de andere. Omdat we op een onbekend en mysterieus terrein zijn, schrikken we ons rot. We zijn direct op onze hoede. 

Afgelopen januari las je nog over ons urbex-avontuur in een oud verlaten Nazi-klooster in Duitsland. Maar dit keer zoeken we het iets zuidelijker op. We gaan wederom op pad met Feike Zantinge en Roel van de Wiel, twee urban explorers; fotografen die verlaten gebouwen, het liefst zo vervallen mogelijk, afstruinen om ze zo mooi en tegelijk zo rauw mogelijk op beeld vast te leggen. Hiervoor reizen ze onder andere Nederland, België, Duitsland en Frankrijk regelmatig af, op zoek naar het mooiste shot van de vergane glorie.

Dit keer bezoeken we de Gravestone Church en een oude koeltoren in België. Én wagen we een mislukte poging naar een oud theater. Maar ook dat hoort er bij.

De reis en de mislukte poging

Na een flinke rit van ruim 3 uur is de eerste locatie in zicht: een oud theater dat volgens de foto’s op internet zeer de moeite waard leek. Het vinden van de locatie is dan wel geen probleem, maar het binnenkomen is een ander verhaal. We treffen het gebouw aan in de steigers, wat betekent dat er verbouwd wordt en het dus eigenlijk niet leegstaat. We lopen er een rondje omheen en komen een andere groep urbexers tegen; vijf mannen van rond de 55 jaar oud uit Groningen die precies dezelfde locaties als wij willen bezoeken. We slikken gezamenlijk de teleurstelling weg en wisselen wat info uit over andere bezochte locaties. Maar niet te lang. Tijd om de volgende locatie te proberen.

[RELATED id=’241623′]

Het Mekka van de urbexwereld

De plek waar wij heen gaan wordt door urbexers gezien als hét Mekka van de urbexwereld. Sowieso heeft België heel wat te bieden qua verlaten gebouwen en terreinen, maar in deze oude industriestad zijn dat er nog net even wat meer. Terwijl de gemiddelde persoon hier misschien het liefst zo snel mogelijk vandaan wil, is dit voor een urbexer juist puur genot.

De koeltoren

De koeltoren is de volgende op ons lijstje. De IM Powerplant is een van de grootste koolverbrandingstorens van België uit 1921. De toren was in 1977 de grootste bron van energie in het gebied.

Een gigantische hoge toren doemt voor ons op en we zijn diep onder de indruk. Maar helaas, het lijkt er op dat er bewaking aanwezig is. Voorzichtig gaan we te voet verder langs de beschutting. Uiteindelijk blijken het opnieuw urbexers te zijn die blijkbaar hun auto doodleuk recht voor het gebouw hebben geparkeerd. Zo kan het blijkbaar ook, maar echt handig is het niet. Je moet altijd voorzichtig zijn tijdens het urbexen en niet te veel opvallen. Het blijft immers illegaal, omdat je je namelijk vaak op privéterrein begeeft.

Eenmaal binnen raken we overdonderd door de immense grootte van de toren en is het alsof we naar binnen worden gezogen, afgeschermd van de buitenwereld. Een vervreemdende, maar bijzondere ervaring. Echt lang kunnen we alleen niet verwonderd blijven, want als een gek willen we aan de de slag om alles op de plaat te zetten. In eerste instantie denken we dat we alleen zijn en we de ruimte op ons gemak kunnen fotograferen. Tot we de ene knal na de andere knal horen. Omdat we op een onbekend en mysterieus terrein zijn, schrikken we ons in eerste instantie rot. We zijn direct op onze hoede. Gelukkig blijken het maar wat jongeren te zijn die in de ruimte onder ons aan het paintballen zijn.

Wanneer ze eindelijk weg zijn, nemen we zelf ook een kijkje onder de koeltoren. Dat klinkt echter makkelijker dan het is, omdat het beneden volledig onder water en blubber staat. Gelukkig waren we er enigszins op voorbereid en kruipen we, soepel als we zijn, eronderdoor. Dankzij de autobanden in het water kunnen we er onderdoor kruipen zonder geheel doorweekt te raken. Waarom zo veel moeite? Omdat we door wat research weten dat er daar beneden nog een mooi shot op ons staat te wachten. Alles voor een goede foto. Ook al moet je door de modder kruipen.

De Gravestone Church

We rijden even verkeerd, maar uiteindelijk komen we aan bij de Gravestone Church die we direct herkennen door de rode buitenkant. Het enige riskante is dat de kerk vlak naast een politiegebouw staat. In de hoop dat ze op zondag niet op het bureau zitten, nemen we de gok toch maar. We lopen gewoon over het terrein, zonder dat iemand ons ziet. Maar nog altijd op onze hoede.

Zoals vaker bij oude verlaten gebouwen is ook deze kerk omheind. En wel door een muur van 2,5 meter hoog. Maar we zijn gelukkig niet de eerste die een kijkje in de kerk willen nemen, want er staat zelfs een trapje klaar zodat we er makkelijk overheen kunnen klimmen.

Eenmaal binnen wordt de naam van de kerk duidelijker dan ooit. Een groot deel van de vloer is opengebroken door grafrovers en archeologen, waardoor de graven en botten goed in het zicht liggen. Vroeger waren hier ook nog heel wat beelden van heiligen te vinden, maar ook die zijn allemaal weggehaald. Het ziet er allemaal enigszins luguber uit, maar door de nodige ervaring raak je hier aan gewend en gaan we snel aan de slag met fotograferen.

[RELATED id=’227337′]

Ook in de Gravestone Church zijn we niet de enige bezoekers. Sterker nog, de kerk wordt nog bewoond. Door een complete duivenfamilie welteverstaan. Overal liggen dooie duiven en duivenpoep, om nog maar te zwijgen over het luidkeelse gekoer van de beesten. Ondanks alle viezigheid en de vernielingen, is het glas-in-lood werk nog altijd mooi gebleven. Het licht komt er prachtig door naar binnen. En door eigenhandig stof op te laaien, creëren we prachtige lichtbundels die de sfeerbeelden ten goede komen.

Reageer op artikel:
Urbex in België: Froot nam een kijkje in de Gravestone Church
Sluiten