Robert Kroes
Robert Kroes Froot 17 dec 2018

Controversiële eerste Turner prize voor iPhone-film

De Turner prize is de belangrijkste filmprijs van Groot Brittanië. Dit jaar was er een heuse primeur. Voor het eerst ging de award met bijbehorende prijs naar een filmmaker die haar inzending op iPhone had gemaakt. Apple-CEO Tim Cook was er als een van de eersten bij om de maakster te feliciteren. Gebruikers zijn minder blij met de winnares.

iPhone-film wint Turner prize

Charlotte Prodger is een 44-jarige filmmaakster uit Glasgow. Met haar iPhone maakte zij de korte film ‘Bridgit’. Dit 32-minuten durende reisverslag is geheel gemaakt door opnames met de iPhone. De filmmaakster was duidelijk in haar antwoord toen ze gevraagd werd waarom ze een iPhone had gekozen: ““because of that ease of use and the way you can use it while you are going about the world. For me, everything is in there.”

Het resultaat is een curieuze verzameling beelden van het Schotse landschap, gefilmd vanuit de trein en schepen die vanaf een andere boot gefilmd zijn. Ook zien we beelden van een spelende kat. Deze opvallende mix van taferelen is voorzien van een redelijk monotone tekst die de filmmaakster zelf inspreekt. De Turner prize jury was enthousiast. Het commentaar van de jury was als volgt: “most profound use of a device as prosaic as the iPhone camera that we’ve seen in art to date”.

Tim Cook on Twitter

Congratulations to Charlotte Prodger, winner of Britain’s prestigious Turner Prize. A first for a film shot on iPhone, and another milestone in the democratization of photography and filmmaking. https://t.co/zlQbelQIPb

Felicitaties en hoon

Zoals gezegd stuurde Apple CEO Tim Cook na de bekendmaking een Tweet met felicitaties aan de filmmaakster en het belang van deze prijs voor de ontwikkeling van camera’s op mobiele telefoons. Filmliefhebbers die de trailer zagen waren beduidend minder enthousiast. Zo zijn wordt er gesuggereerd dat Apple de prijsuitreiking betaald zou hebben in ruil voor de ‘juiste’ winnaar. Daarnaast halen filmfans het beruchte verleden van de Turner prize even aan. Door deze filmmaakster in de rij met eerdere omstreden winnaars te plaatsen maken de filmliefhebbers duidelijk dat de prijs zeker geen publieksprijs is.

Prijzengeld en faam

Naast de publiciteit en roem die Prodger te wachten staat ontvangt ze ook een € 35.000,- prijzengeld. Hiermee kan ze de volgende iPhone aanschaffen voor een nieuw project. Of dat zinvol is kun je zelf bepalen aan de hand van de trailer van de winnende film.

Reageer op artikel:
Controversiële eerste Turner prize voor iPhone-film
Sluiten