Froot.nl
Froot.nl Froot 18 jun 2018

TU Eindhoven bouwt bewoonbare ‘Stonehenge’ met 3D-printer

De TU van Eindhoven is een gaarkeuken voor innovatieve technische ideeën. Ook de stad Eindhoven plukt hier zijn vruchten van. Het lijkt er op dat Eindhoven een 3D-geprinte hippe stad gaat worden in de toekomst, dankzij het Project Milestone van de TU Eindhoven. 3D-geprinte huizen zijn niet nieuw, maar dit project maakt de fantasie om in een 3D-geprint huis te wonen werkelijkheid.

TU Eindhoven zet moderne Stonehenge neer

We schreven onlangs nog over een heel tof tiny house die is gemaakt met de 3D-printer. Dit project, en vele anderen, zijn echter niet bedoeld om in te wonen maar als prototypen. De Technische Universiteit van Eindhoven maakt dit in samenwerking met een aantal bedrijven mogelijk.

De universiteit werkt samen met de stad om vijf onconventioneel uitziende woningen te fabriceren. De woningen lijken een beetje op een moderne versie van de Stonehenge. Het project wordt de komende vijf jaar op poten gezet.

TU Eindhoven
Afbeelding via Project Milestone

De ongewoon uitziende woningen hebben qua design wat weg van grote stenen die verspreid door een veld liggen. Het eerste huis dat wordt gebouwd is een gelijkvloerse woning van ongeveer 95 vierkante meter, bestaande uit een woonkamer, keuken, twee slaapkamers, een apart toilet en een opslagruimte. De overige vier woningen hebben meerdere verdiepingen en zijn ook voorzien van een balkon. De bouw van het eerste huis wordt gebruikt om te leren over het proces, waarna de overige huizen ook uit de printer moeten rollen.

TU Eindhoven
Afbeelding via Project Milestone

Slimme mensen daar in Eindhoven

De TU is vijf jaar bezig geweest met het ontwikkelen van een technologie die het mogelijk maakt om op grote schaal materialen en betonnen bouwwerken te printen. Een voordeel van het 3D-printen van beton is dat het beton door de machine op de juiste plek wordt gelegd. In traditionele manieren van bouwen wordt er meer beton gebruikt dan nodig is. Deze innovatieve manier van beton storten zorgt ervoor dat er geen overtollig materiaal wordt gemaakt, en daarmee ook geen extra broeikasgassen.

Nederland gaat trouwens lekker; de duurzaamste drijvende woonwijk van Europa komt in Amsterdam.

Reageer op artikel:
TU Eindhoven bouwt bewoonbare ‘Stonehenge’ met 3D-printer
Sluiten