Kirsten Beukers
Kirsten Beukers Froot 2 apr 2018

15 intrigerende true crime documentaires op Netflix

Hou jij van spanning, mysterie en documentaires? Dan is het genre true crime documentaires perfect voor jou. In de afgelopen jaren worden veel waargebeurde verhalen over verdwijningen, moorden en criminaliteit toegelicht in de vorm van true crime documentaires. De rode draad is vaak: wát is er nou precies gebeurd? Veel misdaden blijven jarenlang onopgelost en dat zorgt voor vraagtekens bij het publiek. Documentairemakers proberen een licht te schijnen op de crimes door intrigerende films over de gebeurtenissen te maken.

Spannende true crime documentaires die je kan bingewachten

Omdat Netflix niet meer weg te denken is uit onze dagelijkse bezigheden, hebben wij voor jou het platform afgespeurd en 15 true crime documentaires die op Netflix staan op een rijtje gezet. Soms zijn dit documentaires die je in één avond wegkijkt, maar soms zijn het ook volledige docu-series die zo je hele weekend in beslag kunnen nemen (bingewatch alert!) Dus cancel al je plannen dit weekend, want je hebt een date met Netflix!

1. The Fear of 13 (2015) – 7,7

Dit is het verhaal van Nick die 23 jaar in de dodencel van de gevangenis heeft gezeten. Een vriendelijke bewaker geeft hem wat boeken en zo ontwikkelt Nick zichzelf, waardoor hij ook het woord triskaidekafobie (angst voor 13) leert kennen. Door de nieuwe kennis kan hij beter zijn levensverhaal vertellen en zorgt hij ervoor dat hij zijn toekomst verandert.

2. The Witness (2015) – 7,1

In 1964 werd Kitty Genovese vermoord op straat in New York terwijl 38 getuigen toekeken en niks deden. Het is nog steeds een raadsel wat er is gebeurd, en 50 jaar later kan haar broer Bill het nog steeds niet laten rusten. In deze documentaire volg je zijn zoektocht naar het verhaal achter de moord op zijn zus.

3. The Keepers (2017) – 8,1

Deze zevendelige serie gaat over de onopgeloste moord op non Cathy en de gruwelijke geheimen die 50 jaar na haar dood nog steeds bestaan. In de serie komen mensen aan het woord die het nog steeds niet los kunnen laten dat de moord niet is opgelost.

4. Team Foxcatcher (2016) – 7,3

John DuPont investeerde veel geld in het Amerikaanse Olympische worstelteam. Dit deed hij door een trainingscentrum te maken op zijn eigen land, genaamd ‘Foxcatcher’. Dave Schultz was op dat moment een van de succesvolste worstelaars van het land en was dan ook close met John DuPont. Zelfs wanneer John zich vreemd begint te gedragen blijft Dave hem verdedigen, met alle gevolgen vandien.

Er is overigens ook een film gemaakt over dit waargebeurde verhaal, die ook te zien is op Netflix. Deze heeft als titel ‘Foxcatcher‘.

6. Making a Murderer (2015) – 8,7

De Amerikaanse Steven Avery heeft 18 jaar in de gevangenis gezeten voor iets wat hij niet gedaan heeft. Twee jaar nadat hij vrij komt, wordt hij opnieuw verdacht en dit keer voor een moordzaak. Er is geen enkel bewijs dat Avery schuldig is en toch wordt hij schuldig bevonden. In deze documentaire zie je hoe zijn zaak eraan toegaat.

7. American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (2016) – 8,5

Deze serie is een docudrama, een documentaire waarbij historische gebeurtenissen worden nagespeeld. De serie gaat over de beroemde moordzaak van O.J. Simpson. O.J. wordt verdacht van het vermoorden van Nicole Brown Simpson en Ronald Goldman, maar wordt uiteindelijk vrijgesproken.

8. Amanda Knox (2016) – 7,0

De Amerikaanse uitwisselingsstudente Amanda Knox verblijft in Italië, waar zij wordt verdacht van de moord op een andere studente. In deze documentaire vertelt de veelbesproken Amanda haar kant van het verhaal.

9. Casting JonBenet (2017) – 6,1

De moord op de zesjarige missverkiezingswinnaar JonBenét Ramsey in 1996 is in Amerika een veelbesproken zaak. Het meisje werd dood gevonden in de kelder in haar eigen huis in de Amerikaanse plaats Boulder. De documentaire zit op een bijzondere manier in elkaar: het verhaal wordt verteld door middel van inwoners van Boulder, die auditie doen als één van de personages rondom de zaak. Dit zorgt voor een nieuw genre, te omschrijven als documentaire meets drama.

10. Evil Genius (2018) – 7,7

In 2003 werd er in Pennsylvania een bank overvallen door een pizzabezorger met een bom om zijn nek. Niet veel later wordt hij opgeblazen terwijl hij omsingeld is door de politie. Alhoewel dit al bizar genoeg klinkt, is dit pas het begin van een complexe zaak. Want heeft het lijk dat een paar weken later wordt gevonden in een ijskast iets met de zaak te maken?

11. Wild Wild Country (2018) – 8,3

Deze zesdelige documentaire-serie vertelt het verhaal van Bhagwan Shree Rajneesh, een Indiase spirituele leider en zijn sekte. Samen met een aantal van zijn volgelingen kocht Bhagwan een stuk land in Oregon om daar een paradijs te stichten waar iedereen bezig zou zijn met seks en spiritualiteit. Een beetje gek, maar niet per se een crime zou je misschien denken, maar de volgelingen vergiftigden onder andere honderden mensen met salmonella. De serie sleept je van de ene verbazing in de andere.

12. The Staircase (2018) – 7,3

De vrouw van de Amerikaanse schrijver Michael Peterson komt op een mysterieuze wijze om het leven door een val van de trap. Michael is de hoofdverdachte in de zaak, maar houdt vol dat het een noodlottig ongeluk is. Een autopsie wijst anders uit: zijn vrouw Kathleen zou meerdere keren op haar hoofd zijn geslagen en daarna zijn doodgebloed. Bovendien speelt Michael’s verleden ook een rol. Een buurvrouw met wie hij close was is in 1985 overleden. De doodsoorzaak? Een val van een trap.

13. The Confession Tapes (2017) – 7,7

The Confession Tapes onderscheidt zich door de focus te leggen op de verhoren en hoe de politie manipulatieve en sturende tactieken gebruikt om een verdachte te laten bekennen. In deze docu-serie vertellen verschillende mensen dan ook dat ze vastzitten voor misdaden die ze niet gepleegd hebben. En dat is het tweede waar deze true crime documentaire anders is dan de andere in dit rijtje. Alhoewel één zaak twee afleveringen duurt, worden de rest van de zaken in één aflevering verteld. Daarmee willen de makers aantonen dat een onjuiste veroordeling heel vaak voorkomt.

14. Manhunt: Unabomber (2017) – 8,2

Een klein beetje valsspelen is dit wel, want deze dramaserie is geen documentaire. Omdat wel het verhaal van een true crime wordt verteld, vonden we deze spannende serie wel het benoemen waard. Manhunt: Unabomber is geen Netflix Original, maar een productie van Discovery Channel. Het vertelt het verhaal van de Unabomber, een man die dodelijke bombrieven verstuurd naar universiteiten, luchtvaartmaatschappijen en huizen. Omdat de Unabomber de FBI steeds te slim af is, wordt de hulp ingeschakeld van James Fitzgerald, een speciale FBI-agent die gespecialiseerd is in taal. Geen van zijn collega’s neemt hem serieus, maar hij zet alles op alles om de Unabomber te vinden.

15. Out of Thin Air (2017) – 6,5

Als er twee mannen verdwijnen uit de IJslandse hoofdstad Reykjavik, raken de inwoners in paniek. Onder druk van de samenleving en de media verhoort de politie een groep vrienden die allemaal bekennen zonder een enkele herinnering van de moorden. Lichamen worden nooit gevonden. Waarom zou een groep vrienden een moord bekennen als ze het niet kunnen herinneren? Daar gaat de documentaire Out Of Thin Air over.

Alle documentaires gezien en nog steeds zin in spannende TV? Check dan ook eens deze lijst: 10 van de beste thrillers en horrorfilms die op Netflix staan

Reageer op artikel:
15 intrigerende true crime documentaires op Netflix
Sluiten