Trends in de fotografie: Wolkenluchten

Met de serie trends in de fotografie belichten we de huidige trends op het gebied van fotografie, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Wolkenluchten

In de schilderkunst zijn de Nederlandse wolkenluchten erg bekend. Verschillende soorten wolken met verschillende vormen blijven een fascinerend onderwerp. Minder bekend is dat wolkenluchten in de fotografie ook een populair genre is.

Kenmerken van de foto’s

Bij deze foto’s speelt de lucht met daarin wolken de hoofdrol. Het kan een felblauwe lucht zijn, met afstekende wolken, maar ook een lucht waarbij de kleuren subtiel in elkaar overlopen. Aangezien bij deze foto’s de verschillende vormen van de wolken belangrijker zijn dan de kleuren, kunnen ze ook goed in zwart-wit uitgevoerd worden.

Soms staat niet alleen een lucht op de foto, zo kan een wolkenlucht heel goed samengaan met een zeelandschap of een deel van een gebouw. Iets wat te opvallend is in het landschap, leidt echter af van de wolken. Ook in de lucht kunnen er nog andere dingen te zien zijn, zoals vogels of een vliegtuig.

Untitled III | Bron: Jon Wyatt – Yellow Korner

Welke fotografen werken op deze manier?

Vaak zijn wolkenluchten niet het hele genre van een fotograaf, maar een aanvulling op het oeuvre. In een fotoserie zitten dan bijvoorbeeld één of twee wolkenluchten als aanvulling op bijvoorbeeld landschappen.
[RELATED id=’244580′]
Florian van Roekel is een Nederlandse fotograaf. Van Roekel probeert beelden vast te leggen die hij ziet op een manier die mensen aan het denken zet over de objectiviteit van fotografie. Naast wolkenluchten fotografeert van Roekel veel details die hij om zich heen ziet. Deze foto’s zijn te koop bij Flatland Gallery (prijs op aanvraag).

Stéphane Louis is een Franse fotograaf, die naast wolken ook landschappen en verlaten gebouwen fotografeert. Zijn werk is te koop via galerie YellowKorner vanaf 85 euro.

Airport – Los Angeles | Bron: Stéphane Louis – YellowKorner

Jon Wyatt is afkomstig uit Groot-Brittannië. Zijn foto’s hebben de relatie tussen de mens en de natuur als thema. Toch zijn op veel van deze foto’s nauwelijks mensen te zien. Het werk van Wyatt is te koop bij galerie YellowKorner vanaf 92 euro.
[RELATED id=’245917′]

Untitled I | Bron: Jon Wyatt – YellowKorner
Untitled VI | Bron: Jon Wyatt – Yellow Korner

Carel Willink was een schilder. Op zijn magisch realistische schilderijen schilderde hij vaak wolken. Hij vond het belangrijk dat zijn geschilderde wolken echt leken. Hiervoor maakte hij foto’s als studie. Twee van deze foto’s zijn nu te koop bij galerie Foam Editions voor 450 euro. (KC)

Studie voor het schilderij ‘Gezicht op een stad’. | Bron: Carel Willink – Foam
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Wolkenluchten
Sluiten