Trends in de fotografie: Weerspiegeling

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: weerspiegeling.

Het is tegenwoordig heel normaal om je foto’s op te leuken met een mooi Instagramfiltertje of een beetje Photoshop. Het toevoegen van speciale effecten aan foto’s is echter al veel ouder dan het digitaal bewerken. Zo wordt bijvoorbeeld de reflectie in water of glas gebruikt om de foto iets transparants en zachts te geven.

Kenmerken van de foto’s

Bij deze manier van fotograferen leggen fotografen niet het originele beeld vast, maar de weerspiegeling hiervan in water of glas. Hierdoor wordt het beeld mysterieuzer. Het water zorgt bijvoorbeeld voor een rimpeling in het beeld. Of behalve een weerspiegeling voegt de ‘spiegel’ ook details zoals bladeren of waterlelies toe.

Veel van deze foto’s zijn natuurfoto’s en laten bomen en bladeren zien. Soms zijn ze bijna abstract. Ook kiezen fotografen ervoor om gebouwen en zelfs hun zelfportret te schieten met behulp van bijvoorbeeld een plas water of een etalageruit.

Enchanted Waters VIII | Bron: Juraj Lipscher – Luma.com

Welke fotografen werken op deze manier?

Mila Jeleznikova maakt veel foto’s van de stad. Ze gebruikt licht, schaduwen en vooral reflecties om een apart beeld te creëren. De weerspiegeling vervormt het beeld en maakt de foto’s van normale gebouwen en objecten vervreemdend. De foto’s zijn te koop (vanaf €175 euro) en te leen bij kunstuitleen Art Olive.

Voor de serie Enchanted Waters legde Juraj Lipscher de weerspiegeling van de natuur in het water vast. Het water krijgt zo zoals de naam van de foto al impliceert iets betoverends. Het is lastig te zien waar precies de weerspiegeling is en wat boven of in het water zit. Deze serie is te koop bij galerie Lumas vanaf 210 euro.

Enchanted Waters III | Bron: Juraj Lipscher – Lumas.com
Enchanted Waters VI | Bron: Juraj Lipscher – Lumas.com

Ook kunstenares Marianne van Hest maakt voor haar fotografie gebruik van reflecties in de natuur.
Met haar kunstwerken, zowel foto’s als schilderijen probeert ze de versmelting van twee werelden, de zichtbare of de onzichtbare vast te leggen. Voor de serie Spiegelingen doet ze dit met weerspiegelingen in water. Door deze reflecties krijgt de zichtbare wereld iets abstracts. Deze foto’s zijn te koop (vanaf 1100 euro) en te leen bij kunstuitleen Art Olive.

Spiegelingen II | Bron: Marianne van Hest – Artolive.nl

Guillaume Gaudet legt met zijn foto’s van weerspiegelingen niet de natuur, maar de bruisende stad vast. Hij gebruikt waterplassen en ruiten om New York op een verrassende manier vast te leggen. Zijn werk is vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner. (KC)

Times Square Reflection | Bron: Guillaume Gaudet – YellowKorner.com
The photographer and the bridge | Bron: Guillaume Gaudet – Yellow Korner
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Weerspiegeling
Sluiten