Trends in de fotografie: Vogelportretten

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie belichten we wat de huidige trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Vogelportret.

Saker Hunting Falcon II | Bron: Tariq Danjani – Lumas

Als je denkt dat alleen mensen geportretteerd kunnen worden, dan heb je het mis. Ook dieren kunnen op de foto vastgelegd worden op een manier die iets van hun karakter laat zien. Niet alleen huisdieren zoals honden en katten hebben een duidelijk karakter. Zelfs bij vogels is dat het geval.

Kenmerken van de foto’s

Net als mensen hebben dus ook dieren een eigen karakter. De fotografen proberen door een bepaalde pose, beweging of blik vast te leggen hier iets van te laten zien. De vogels zijn het onderwerp en model bij deze foto’s.
[RELATED id=’256787′]
Bij deze foto’s is vaak voor een effen achtergrond gekozen, waardoor de vogels beter uitkomen. Verder is er vaak voor actiefoto’s gekozen. Door met een korte sluitertijd te fotograferen kunnen de bewegingen van de vogels goed vastgelegd worden.

Ennemis Rapprochés | Bron: Jérôme Guillamot – Yellow Korner

Welke fotografen werken op deze manier?

Elke fotograaf die portretten van vogels maakt, doet dat op een andere manier. Waar de één haast poserende roofvogels vastlegt, maakt de ander actiefoto’s van vliegende vogels. Al deze foto’s geven wat extra informatie over de afgebeelde vogels.

Tariq Danjani maakt portretten van een bepaald type vogel: de valk. Deze majestueze roofvogels werden en worden gebruikt om mee te jagen. In de Middeleeuwen was dit een tijdverdrijf van de adel. Tegenwoordig is het vooral een hobby van rijke oliesjeiks. De portretten zijn vanaf 170 euro te koop bij galerie Lumas.

Saker Hunting Falcon I | Bron: Tariq Danjani – Lumas
Peregrine Hunting Falcon | Bron: Tariq Danjani – Lumas

[RELATED id=’254444′]
Luc Hardy portretteert zijn onderwerp in beweging. Zijn vogels vliegen of vechten tegen de achtergrond van een blauwe lucht. Zijn foto’s zijn vanaf 85 euro te koop bij galerie Yellow Korner.

Danse ou Duel | Bron: Luc Hardy – Yellow Korner
Envol de Mouette Ivoire | Bron: Luc Hardy – Yellow Korner

Jérôme Guillamot is een natuurfotograaf en maakt ook actiefoto’s van vogels. Ook zijn vogels vliegen en vechten. Zijn tegen een witte achtergrond gefotografeerde vogels zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Saut de l’Ange | Bron: Jérôme Guillamot – Yellow Korner

Sanna Kannisto is samen met biologen de regenwouden van Brazilië, Costa Rica, Frans-Guyana en Peru ingetrokken. Hier legt ze zelfdame vogels op camera vast. Haar manier van fotograferen stelt wetenschappelijk fotograferen ter discussie. Bij galerie Foam Editions is een foto van Kannisto te koop voor 485 euro. (KC)

URTICACEAE: Urera rzedowskii 2010 | Bron: Sanna Kannisto
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Vogelportretten
Sluiten