Trends in de fotografie: Vintage zwembaden

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Het vintage zwembad.

Case Study House #10 | Bron: Stephanie Kloss – Lumas.com

Zwembaden spreken tot de verbeelding. Ze staan symbool voor vakantie en vrije tijd en voor luxe. Is een zomerhuis met zwembad niet de klassieke vakantiedroom? Aangezien dit idee nu wordt ingehaald door meer exotische en avontuurlijkere vrijetijdsbesteding, leggen fotografen de zwembaden nu vast als een ode aan vervlogen tijden.

Kenmerken van de foto’s

Er zijn verschillende ideeën en gevoelens die de fotografen over willen brengen door het fotograferen van zwembaden. Om dit zo goed mogelijk te doen, kiest elke fotograaf een eigen manier om de zwembaden vast te leggen. Waar de ene fotograaf gebruik maakt van modellen in vintage kleding, kiest de andere er voor om compleet verlaten zwembaden te fotograferen.

Vaak moet het beeld niet alleen een vakantiegevoel oproepen, er moet ook een randje aan zitten. Zo benadrukken veel foto’s ook het nostalgische of het eenzame in het beeld van het zwembad. Veel van deze zwembaden zijn in de Verenigde Staten gefotografeerd en staan voor de fotografen symbool voor de American Dream.

Poolside in Sotogrande | Bron: Slim Arons – Yellow Korner

Welke fotografen werken op deze manier?

Het zwembad spreekt bij meerdere fotografen tot de verbeelding. Waar de ene fotograaf puur het zwembad vastlegt, wil de andere fotograaf een tijdsbeeld laten zien.

Met haar serie California Dreaming wil Stephanie Kloss het Californië van de jaren ’50 en ’60 laten zien, een tijd waarin de American Dream springlevend was. Dit doet ze door de architectuur en zwembaden uit deze periode vast te leggen. Deze werken zijn vanaf 190 euro te koop bij galerie Lumas.

Frank Sinatra Residence 1 | Bron: Stephanie Kloss – Lumas
Goldstein Residence 1 | Bron: Stephanie Kloss – Lumas

Nederlandse fotografe Marie-José Jongerius is voor haar serie Sweet Water de westkust van de Verenigde Staten doorgereisd. Hier heeft ze de verlaten en wat vervallen zwembaden van motels gefotografeerd, die stammen uit een tijd dat dit nog de ultieme luxe was in deze door droogte geteisterde staten. Deze foto’s zijn vanaf 850 euro te koop bij galerie Foam Editions.

Beverly Hills | Bron: Marie-José Jongerius – Foam

Gero Gries legt geen bestaande zwembaden vast, maar construeert deze beelden op zijn computer. Aan klassieke onderwerpen geeft hij een nieuwe digitale draai. Deze werken zijn vanaf 550 euro te koop bij galerie Lumas.

Poolcaust | Bron: Gero Gries – Lumas

De foto’s van Slim Arons komen daadwerkelijk uit een vervlogen tijdperk. In de jaren ’50 tot jaren ’80 was hij actief als jetsetfotograaf. In die hoedanigheid fotografeerde hij ook veel zwembadfeestjes. Deze foto’s, die een goed beeld van de glamour van de jaren ’50 geven, zijn te koop bij galerie YellowKorner vanaf 92 euro. (KC)

Kaufmann desert house III | Bron: Slim Arons – Yellow Korner
Penthouse Pool | Bron: Slim Arons – Yellow Korner

Lees ook: Trends in de fotografie: Ballerina’s

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Vintage zwembaden
Sluiten