Trends in de fotografie: Vintage spelende kinderen

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie belichten we wat de huidige trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Vintage spelende kinderen.

Joost

Kinderen die op straat spelen is een bekend fenomeen. Niet alleen nu, maar ook in de jaren ’50 waren kinderen op straat aan het rennen, klimmen en stoepkrijten. Deze kinderen trokken de aandacht van fotografen, die ze op de gevoelige plaat vastlegden.

Kenmerken van de foto’s

Deze vintage foto’s zijn rond de jaren ’50 in verschillende Westerse steden gemaakt. Doordat deze foto’s in die periode gemaakt zijn, zijn ze in zwart-wit. Ook aan de kleding van de kinderen, zoals korte broekjes voor de jongens, is te zien wanneer de foto’s zijn gemaakt.
[RELATED id=’256787′]
Ongeposeerd zijn de kinderen op de foto vastgelegd terwijl ze aan het spelen zijn. Ze vinden hun spel interessanter dan de fotograaf. Waar volwassenen op vintage foto’s vaak erg serieus krijgen, zijn deze kinderen vrolijk vastgelegd.

Street Pedallers
Street Pedallers | Bron: John Drysdale – Lumas

Welke fotografen werken op deze manier?

Kinderen die op straat spelen lijkt een universeel onderwerp, het is van alle tijden en alle plaatsen. De fotografen in dit artikel waren allen in een andere stad actief, allemaal rond dezelfde periode: de jaren ’50. De foto’s hebben ondanks dat ze in andere steden gemaakt zijn een zelfde soort vrolijke en speelse uitstraling.

De carrière van William Klein omspant meer dan zestig jaar. In die carrière heeft hij onder andere modefoto’s gemaakt, maar ook straatopnamen. Op veel van die opnamen zijn spelende kinderen te zien. Zijn prints zijn voor 800 euro te koop bij galerie Foam Editions.

Baseball cards, New York, 1955
Baseball cards, New York, 1955 | Bron: William Klein – Foam
Stickball Gang, New York, 1955
Stickball Gang, New York, 1955 | Bron: William Klein – Foam

Dirk de Herder was een Nederlandse fotograaf die voornamelijk in de Amsterdamse Jordaan het straatbeeld vastlegde. Op zijn foto’s zijn scènes uit het dagelijks leven te zien, waaronder veel op straat spelende kinderen. Zijn werk is te koop bij galerie Eduard Planting.
[RELATED id=’257445′]
Op Kattenburg

Jongetje met emmer
Jongetje met emmer | Bron: Dirk den Herder – Eduard Planting

Friedrich Seidenstücker was een Berlijnse fotograaf, die naast zijn werk voor tijdschriften ook veel op straat fotografeerde. Hij is vooral bekend door het vastleggen van het straatbeeld van het naoorlogse Berlijn. In dit straatbeeld horen natuurlijk ook spelende kinderen. Zijn foto’s zijn vanaf 130 euro verkrijgbaar bij galerie Lumas.

Aufstieg der Begabten
Aufstieg der Begabten | Bron: Friedrich Seidenstücker – Lumas
Kleines Mädchen malt mit Kreide auf den Straßenasphalt
Kleines Mädchen malt mit Kreide auf den Straßenasphalt | Bron: Friedrich Seidenstücker – Lumas

John Drysdale legt met zijn camera vriendschap vast, tussen mens en dier, dieren onderling en natuurlijk tussen kinderen. Kinderen op de straten van Londen waren zijn eerste onderwerp. Deze foto’s van spelende kinderen zijn vanaf 60 euro te koop bij galerie Lumas. (KC)

Dustbin Brigade
Dustbin Brigade | Bron: John Drysdale – Lumas
Lamp Post Swing
Lamp Post Swing | Bron: John Drysdale – Lumas
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Vintage spelende kinderen
Sluiten