Trends in de fotografie: Vintage portretfoto’s

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie zal Froot belichten wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Vintage portretfoto’s.

The Blue Sky
The Blue Sky | Bron: Edward Steichen

Niet alle foto’s die nu in galeries te koop zijn, zijn recent gemaakt. Sommige foto’s zijn moderne afdrukken van foto’s die al veel eerder gemaakt zijn. De erfgenamen van de fotograaf hebben dan toestemming gegeven om deze foto’s opnieuw te laten printen. Dat is bij deze portretfoto’s ook het geval.

Kenmerken van de foto’s

In de tijd dat deze fotografen actief waren, waren de mogelijkheden op het gebied van kleurenfotografie beperkter. Deze portretten zijn dus in zwart-wit geschoten. Ook bestond digitale fotografie nog niet, deze foto’s zijn dan ook analoog gemaakt. De drukken die nu bij galeries te koop zijn, zijn echter moderne prints van oude foto’s, deze kunnen dus wel met de modernste digitale afdruktechnieken gedrukt zijn.
[RELATED id=’241372′]
De kleding en soms ook het kapsel en de make-up van de geportretteerden zijn aanwijzingen dat het hier om oudere foto’s gaat. De emoties die op de gezichten van de geportretteerden te zien zijn, zijn echter van alle tijden.

Young Farmers
Young Farmers | Bron: August Sander

Welke fotografen werkten op deze manier?

Het maken van zwart-wit portretfoto’s was niet per se een werkwijze. Het was de toen gebruikelijke manier van portretten schieten. Verschillende fotografen uit de 20ste eeuw worden echter nu nog om hun portretten herinnerd.

Diane Arbus (1923 – 1971) was een Amerikaanse fotografe die bekend staat om haar zwart-wit portretten. Als onderwerp voor deze portretten koos zij voor opvallende mensen, die vaak aan de rand van de samenleving stonden. Bij Eduard Planting Gallery zijn haar foto’s te koop (prijs op aanvraag).

Woman in a bird mask
A Woman in a Bird Mask | Bron: Diane Arbus
Young Couple on a Bench in Washington Square Park
Young Couple on a Bench in Washington Square Park | Bron: Diane Arbus

Edward Steichen (1879 -1973) was een Amerikaanse fotograaf die vooral voor tijdschriften fotografeerde. Hij maakte foto’s van modellen in de nieuwste mode en portretten van beroemdheden. Zijn foto’s zijn te koop bij galerie Lumas vanaf 140 euro.

Gloria Swanson
Gloria Swanson | Bron: Edward Steichen
Paul Robeson
Paul Robeson | Bron: Edward Steichen

Paul Huf (1924 – 2002) is een van de bekendste fotografen uit de Nederlandse geschiedenis. Hij maakte portretten, reclamefoto’s en modefoto’s. Huf heeft vele beroemdheden gefotografeerd, waaronder leden van het Nederlandse koningshuis. Zijn werk (prijs op aanvraag) is te koop bij Eduard Planting Gallery.

Corine
Corine | Bron: Paul Huf

[RELATED id=’239238′]
Advertentie Olympus

Advertentie Olympus | Bron: Paul Huf

August Sander (1876 – 1964) was een portret- en documentairefotograaf. Hij fotografeerde aan het begin van de 20ste eeuw voor zijn serie People of the 20th Century mensen met verschillende beroepen uit alle lagen van de Duitse samenleving. Zijn foto’s zijn vanaf 280 euro te koop bij galerie Foam Editions. (KC)

Bricklayer
Bricklayer | Bron: August Sander
Middle-Class Children
Middle-Class Children | Bron: August Sander
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Vintage portretfoto’s
Sluiten