Trends in de fotografie: Vervreemdende details

Met de serie trends in de fotografie belichten we wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Vervreemdende details.

No 3

Bij detailfotografie worden close-ups gebruikt om de aandacht op een specifiek detail te vestigen. Deze techniek wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in de natuurfotografie.

Kenmerken van de foto’s

Het kenmerk van detailfotografie is, zoals de naam al zegt, dat de aandacht op een detail gevestigd wordt. Hierdoor ga je beter kijken naar een detail, dat je anders misschien over het hoofd zou zien. Bij foto’s van vervreemdende details fotograferen fotografen normale situaties en objecten op een manier dat je er anders naar gaat kijken. Vaak is de voorstelling niet gelijk te zien.
[RELATED id=’259970′]
Bij deze vervreemdende details wordt veel gekeken naar kleur en materiaal. De details zijn bijna een soort abstracte composities. Door de details wordt de nieuwsgierigheid gewekt naar het geheel en het verhaal hier achter.

Studio Red, Children’s room 5
Studio Red, Children’s room 5 | Bron: Ine Lamers – ronmandos.nl

Welke fotografen werken op deze manier?

Er zijn een heleboel verschillende details te vinden. Bij fotograferen is een oplettende blik erg belangrijk, dus meerdere fotografen zijn op zoek naar opvallende details of proberen in een normaal beeld door aandacht voor details iets aparts of een verhaal te zien.

Jong talent Maurice van Es is altijd op zoek naar opvallende details. Een kleur- of materiaalcombinatie zijn die hij onderweg tegenkomt of een detail bij vrienden thuis moet gelijk vastgelegd worden. Zijn werk is te koop via galerie Liefhertje en De Grote Witte Reus (prijs op aanvraag).

Untitled
Untitled

Ine Lamers maakt interieurfoto’s. Hierbij laat ze niet de hele ruimte zien, maar slechts een detail hiervan. Van de rest kan de toeschouwer zich zelf een voorstelling maken. Deze foto’s (prijs op aanvraag). Zijn te koop bij galerie Ron Mandos.

Studio Red, Cyclorama 1
Studio Red, Cyclorama 1 | Bron: Ine Lamers – Ronmandos.nl
Studio Red, Children’s room 1
Studio Red, Children’s room 1 | Bron: Ine Lamers – Ronmados.nl

Erik Chmil fotografeert auto’s. Net als de fotografen van twee weken geleden. Hij kiest er echter voor om een detail van de glanzende BMW’s in de spotlight te zetten. Zonder de titel of een uitgebreide kennis van auto’s kan je aan het detail de auto niet meer herkennen. Zijn foto’s zijn vanaf 160 euro te koop bij galerie Lumas.

BMW 328 Mille Miglia Coupé Detail
BMW 328 Mille Miglia Coupé Detail | Bron: Erik Chmil – Lumas.com
BMW 326 Detail I
BMW 326 Detail I | Bron: Erik Chmil – Lumas.com

Bernd Uhde heeft ook een fascinatie voor auto’s. Hij fotografeert echter geen auto’s, maar details van de formule 1. Deze kleurrijke details van wegmarkering zijn vanaf 260 euro te koop bij galerie Lumas. (KC)
[RELATED id=’259356′]
Alpha

Take off
Take off | Bron: Bernd Uhde – Lumas.com
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Vervreemdende details
Sluiten