Trends in de fotografie: Verlaten auto’s

Met de serie trends in de fotografie belichten we wekelijks wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Verlaten auto’s.

Chatillon 07 | Bron: Jan Stel – Eduard planting

In deze serie hebben we al eerder de trends Urban Exploring en de auto als model bekeken. Dit keer komen deze onderwerpen samen in een Urbex-onderwerp: niet een vervallen gebouw, maar aan de natuur overgelaten auto’s hebben de belangstelling van de fotograaf getrokken.

Kenmerken van de foto’s

Voor deze foto’s gaan fotografen op zoek naar verlaten auto’s. Vaak staan deze in garages van vervallen huizen of in gesloten fabrieken. Om hun onderwerpen te vinden moeten de fotografen dus op zoek, waarvoor ze vaak op reis moeten en regelmatig regels overtreden.

De auto’s worden in verschillende stadia van verval gevonden, van roestig tot met mos begroeid. Sommige fotografen kiezen een variatie op het thema en fotograferen geen auto’s, maar andere vervoermiddelen zoals trucks, treinen of vliegtuigen. Al deze voertuigen spreken tot de verbeelding. Na eerst mensen vervoerd te hebben, staan ze nu soms letterlijk aan de grond vastgegroeid te verwilderen.

Welke fotografen werken op deze manier?

Deze fotografen zoeken dezelfde soort onderwerpen. In het maken van de foto laten ze variatie zien. Jan Stel werkt als portretfotograaf en Urban explorer. Naast verlaten huizen en fabrieken gaat hij ook op zoek naar achtergelaten auto’s en trucks. Deze foto’s (prijs op aanvraag) zijn te koop bij Eduard Planting Gallery.

Chatillon 16 | Bron: Jan Stel – Eduard Planting
Chatillon 19 | Bron: Jan Stel – Eduard Planting

Astrid Boers reist graag en gaat dan op zoek naar Urbex-scènes om te fotograferen. Hierbij komen ook veel auto’s voor haar lens. Deze foto’s zijn vanaf 100 euro te koop bij galerie The Public House of Art.

Na het fotograferen van verlaten auto’s voor de serie American Lost Cars verlegde Emmanuel Georges zijn aandacht naar een ander soort auto: speelgoedautootjes. Hiervoor kiest hij voor oude, beschadigde autootjes. Deze foto’s zijn vanaf 65,50 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Buick Roadmaster | Bron: Emmanuel Georges – YellowKorner

David de Rueda maakt hele kleurrijke Urban exploring foto’s. Soms voegt hij door een model een extra verhaalelement toe aan de verlaten plaatsen die hij fotografeert. Voor deze foto’s pakt hij het groots aan. Zo kiest hij bijvoorbeeld voor een vliegtuig in plaats van een auto. Deze foto’s zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner. (KC)

Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Verlaten auto’s
Sluiten