Trends in de fotografie: Urban exploring

Trends in de fotografie is een nieuwe serie op Froot. Met deze serie zal Froot belichten wat de trends op het gebied van fotografie zijn, zoals wij die gespot hebben op beurzen en in galeries, geïllustreerd met foto’s die op het moment te koop zijn. Deze week: Urban exploring

In het allereerste deel van deze serie hebben we het gehad over het interieur als landschap. De trend van deze week is een variatie hierop. In plaats van gebouwen zo indrukwekkend mogelijk weer te geven, wordt er voor gekozen om vervallen gebouwen te fotograferen op een manier die duidelijk het verval laat zien.

Reminiscence Orangerie | Bron: Aurélien Villette

Kenmerken van de foto’s

Voor deze foto’s gaat de fotograaf naar een gebouw dat ooit indrukwekkend was, maar nu al een tijd niet meer gebruikt wordt en in verval is geraakt. Dit kunnen allerlei soorten gebouwen zijn, van fabriekshal tot bioscoop. Soms vraagt de fotograaf toestemming om op zo’n locatie te fotograferen aan de eigenaar, maar vaak gaan de urban explorers stiekem naar een leegstaand pand om te fotograferen. Niet alle urban explorers fotograferen professioneel. Het motto van de urban explorers is: laat niets anders achter dan voetstappen. Ook is het niet de bedoeling om een souvenir mee te nemen uit een leegstaand pand. Foto’s zijn dus de enige manier om te bewijzen dat je hier bent geweest.
[RELATED id=’238195′]
Bij de professionele foto’s zijn er een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Vaak kiest de fotograaf er voor om een groot deel van de ruimte weer te geven, al bestaan er ook detailfoto’s die bijvoorbeeld een vervallen achtergelaten voorwerp weergeven. Verval, bijvoorbeeld ingestorte plafonds, waterschade of kapotte voorwerpen is waar de focus ligt. Vaak is er veel belangstelling voor licht, bijvoorbeeld lichtinval door gaten in het dak of reflecties in kapotte spiegels.

Ballroom, Lee Plaza Hotel, Detroit. | Bron: Andrew Moore

Welke fotografen werken op deze manier?

Het is onduidelijk hoeveel fotografen op deze manier werken. Urban explorers plegen, als ze zonder toestemming een pand binnen gaan huisvredebreuk, dus sommige fotografen houden hun foto’s liever voor zichzelf. Verschillende fotografen verkopen hun foto’s wel via een galerie. Zo kun je ook zonder zelf op avontuur te gaan urban exploring foto’s in huis halen.

Sven Fennema is een van de vele fotografen die lege verlaten gebouwen fotografeert. Hij kiest hier voor gebouwen die een soort vervallen grandeur uitstralen, monumentale residenties. Hij fotografeert gebouwen zowel van binnen als van buiten. Het werk van Fennema is vanaf 349 euro te koop bij galerie Lumas.

Doors to nowhere. | Bron: Sven Fennema
Withering Tones. | Bron: Sven Fennema

Aurélien Villette is op zoek naar het verhaal achter het verlaten gebouw. Naast de architectuur wil hij ook informatie weergeven over de tijd en plaats waarin het gebouw gebruikt werd. De foto’s van Villette zijn vanaf 92 euro te koop bij galerie YellowKorner.

Verticalité | Bron: Aurélien Villette
Remiscence le buffet. | Bron: Aurélien Villette

Andrew Moore reist de wereld rond om daar vervallen panden te fotograferen. Van Rusland tot Italië, Moore is er geweest en heeft er gefotografeerd. De foto’s van Moore zijn te koop bij Reflex Art Gallery (prijs op aanvraag).

The Rouge, Dearborn, Michigan. | Bron: Andrew Moore
National Time, Detroit. | Bron: Andrew Moore

[RELATED id=’227337′]
Michael Himpel legde de vergane glorie van het bruisende Cuba van voordat het communisme hier zijn intrede deed vast. Hier ging hij naar op zoek in de hoofdstad Havanna. De verlaten woningen van suikerbaronnen en andere gebouwen die ooit glamour uitstraalden zijn zijn onderwerpen. Het werk van Himpel is vanaf 370 euro te verkrijgen bij galerie Lumas. (KC)

Villa Carlos #4 | Bron: Michael Himpel
Villa Carlos #3 | Bron: Michael Himpel
Reageer op artikel:
Trends in de fotografie: Urban exploring
Sluiten